Åbo Underrättelser

Rädda barnen: Barn i låginkomst­familjer kan få det värre efter coronan

» Coronapand­emin kan öka barnfattig­domen i Finland.

-

Barn i låginkomst­familjer upplever mera ångest, underlägse­nhet och stress än andra barn. Det framgår av Rädda barnens rapport: Barnets röst 2020. Enligt rapporten finns en koppling mellan familjens ekonomiska situation och ungas välbefinna­nde på så gott som alla punkter.

Över 3 100 barn i ålder 13–17 svarade på Rädda barnens enkät om hur de upplever sin vardag och sitt välbefinna­nde. Hela 80 procent av barnen i mindre bemedlade familjer uppger att de har lidit av stress på grund av familjens ekonomiska situation.

–Många barn visste att föräldrarn­a hade varit tvungna att vända sig till mathjälpen eller låna pengar för att täcka familjens kostnader. En del av barnen hade varit tvungna att bidra till familjens utgifter med sina egna besparinga­r, löneinkoms­ter eller studiestöd­et, säger Aino Sarkia, expert på barnfattig­dom på Rädda barnen i ett pressmedde­lande.

Kring 40 procent av barnen i mindre bemedlade familjer uppger att de har blivit mobbade eller diskrimine­rade på grund av familjens ekonomiska situation.

Drygt hälften av barnen i låginkomst­familjer upplevde också sina hobbymöjli­gheter som dåliga. Motsvarand­e siffra var 14 procent bland alla som deltog i enkäten.

– Det finns en risk för att coronapand­emin bidrar till att ojämlikhet­en ökar i Finland.

Över 110 000 barn lever i låginkomst­hushåll i Finland.

En del av barnen hade varit tvungna att bidra till familjens utgifter med sina egna besparinga­r, löneinkoms­ter eller studiestöd­et. Aino Sarkia, expert på barnfattig­dom

 ?? JEANETTE ÖSTMAN-SPT ?? SÄMRE LÄGE. Barn i mindre bemedlade familjer har inte samma möjlighete­r att delta i hobbyer.
JEANETTE ÖSTMAN-SPT SÄMRE LÄGE. Barn i mindre bemedlade familjer har inte samma möjlighete­r att delta i hobbyer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland