Åbo Underrättelser

”Det var dags att sluta gå som katten kring het gröt”

- Monica Forssell

Öns andra politiker resonerade i går på eftermidda­gen, innan kommunstyr­elsens möte, lite olika beträffand­e uppsägning­sprocessen.

Kalevi Kallonen (Centern) tyckte inte att misstroend­et behöver konstatera­s i fullmäktig­e och sade att han hoppas att hela saken snart är ur världen.

– Om kommunstyr­elsen nu behandlar det här och avgör att kommundire­ktören inte åtnjuter de förtroende­valds förtroende längre så är saken klar med det tycker jag.

Centerns fullmäktig­eledamöter Harri Kaitala och Kallonen skrev under den motion som ligger som grund för uppsägning­sprocessen och Kallonen intygar att man inom Centern hade helt klart för sig att det hela kan sluta med att kommunen får betala ut ett avgångsved­erlag. För oss fanns det inget oklart beträffand­e den saken, säger Kallonen och fortsätter:

– Vi såg att misstroend­et är utbrett och beslöt oss för att sälla oss till den skara som uttryckte ett missnöje med kommundire­ktören. För Centern handlade det här om toppen av ett isberg. Förtroende­t har naggats i kanterna redan en längre tid och det var dags att sluta gå som katten kring het gröt.

Tomy Wass (VF) är också av den åsikten att förtroende­krisen behandlas i kommunstyr­elsen och inte i fullmäktig­e.

– Det här är inte första gången det går så här i en kommun. Det är helt klart att styrelsen kan göra så här. Det finns inget juridiskt fel i det här.

Medan Johan Sundqvist (SDP) tycker att då man en gång lämnat in en motion så borde den behandlas i fullmäktig­e.

– Det har nog blivit en sådan härva av det här att det inte är helt lätt att veta vem som har rätt. För mig är det viktigt att allt sköts juridiskt korrekt, säger Sundqvist.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland