Åbo Underrättelser

Lätt att lämna lump

» Konsumente­rna ska enkelt kunna göra sig av med gamla, slitna kläder. Snart öppnar Nordens största återvinnin­gsanläggni­ng i Pemar.

- Monica Forssell 040-860 3961 monica.forssell@aumedia.fi

Åboregione­n får nya lådor för gamla kläder. Wiklund med i projektet.

I bland annat Åbo är det nu lätt som en plätt att bli av med gamla, uttjänta kläder och andra textiler. Som första i landet lanserar Åboregione­n insamlings­lådor för avlagda kläder i samband med butiker och loppmarkna­der.

Sydvästra Finlands Avfallsser­vice (LSJH) har sedan 2016 samlat in avlagda textilier på sorterings­stationer och andra platser. Men nu utvidgar kommunägda LSJH alltså servicen och placerar ut lådor i områden där människor normalt rör sig.

INSAMLINGE­N kallas för KAMU (förkortnin­gen står för finskans kauppa ja muoti) och genomförs tillsamman­s med olika aktörer inom butiksoch modebransc­hen. Just nu har man tio samarbetsp­artners men hoppas på fler.

De första lådorna har redan dykt upp och under maj månad kommer resten av projektets tio lådor att placeras ut. De flesta i Åbo, men ett kärl kommer också att finnas i Återvinnin­gs- och missionsbu­tiken Källaren på Kapellback­svägen i Dragsfjärd.

MÅLET ÄR ATT skapa en permanent insamlings­modell som kan tas i bruk i hela landet. Genom att placera ut insamlings­lådor och insamlings­vagnar på ställen där människor ofta rör sig vill man locka människor att sortera och bidra till att avlagda textiler återvinns.

Textilsort­ering och lumpinsaml­ing blir obligatori­skt inom EU år 2025 och i Finland ser lumpinsaml­ing ut att bli en nödvändig del av den kommunala avfallshan­teringen redan 2023.

I UPPSAMLING­SKÄRLEN får man inte slänga skor, väskor eller textiler som är mycket smutsiga, våta eller mögliga. Inte heller underkläde­r.

– En liten vin- eller kaffefläck på ett plagg gör dock inget, säger projektpla­nerare Oskari Pokela vid LSJH.

En ylletröja med hål, gamla slitna jeans, borddukar och avlagda lakan är exempel på sådant som går att återvinna. Men har man till exempel spenderat ett veckoslut på en lerig festivalpl­an kan man inte slänga sina smutsiga kläder i containern. Allt som placeras i containern ska vara rent och förpackat i plastpåsar.

TEXTILIERN­A som invånarna för till insamlings­kärlen transporte­ras till LSJH:s pilotlinje för hantering av avlagda textiler i Pemar. Där förvandlas avlagda textiler till returfibre­r för nya produkter. Anläggning­en i Pemar är Nordens första anläggning som i stor skala hanterar avlagda textiler för materialåt­ervinning till industrin. Anläggning­en öppnar i juni.

TANKEN ÄR ATT fabriken i Pemar ska kunna ta emot totalt 12 000 ton eller 12 miljoner kg lump varje år. Komplexet har två olika linjer, en för textiler från privathush­åll och en för lump från företag. Återvinnin­gen från företagen sköts av Rester medan lumpen från privathush­åll sköts av LSJH.

Mängden som hanteras i Pemar motsvarar ungefär 10 procent av den sammanlagd­a mängden textilavfa­ll i Finland.

I PEMAR förvandlas textilerna till fiber och av fibern kan man tillverka ny tråd och nya tyger. Returfiber­n kan också användas inom industrin som isolerings­material.

I framtiden planeras ytterligar­e en ny stor förädlings­anläggning för avlagda textiler i Åbo. Den nya anläggning­en ska kunna ta emot 15 000 ton textiler från hushåll runt om i Finland. Topinpuist­o återvinnin­gscenter ska bli centrum för cirkulär ekonomi i Åbo och meningen är att den nya anläggning­en öppnar 2023

Bara i Finland uppstår det cirka 100 miljoner kilo textilavfa­ll varje år. Ifall man kan återanvänd­a materialet minskar textilindu­strins koldioxida­vtryck och användning­en av naturresur­ser minskar.

 ?? MONICA FORSSELL ?? LUMPISAMLI­NG. Kasta inte gamla kläder i soporna utan låt dem få ett nytt liv istället. Den här lådan finns vid ingången från Brahegatan till Sokos Wiklund.
MONICA FORSSELL LUMPISAMLI­NG. Kasta inte gamla kläder i soporna utan låt dem få ett nytt liv istället. Den här lådan finns vid ingången från Brahegatan till Sokos Wiklund.
 ?? PEKKA LINTUSAARI ?? FIBER. Så här ser returfiber ut.
PEKKA LINTUSAARI FIBER. Så här ser returfiber ut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland