Åbo Underrättelser

Sallymyste­riet i rätten

» Den misstänkta gärningsma­nnen har förhörts på nytt.

- Mikael Piippo/SPT

Det misstänkta mordet på Viking Sally för 34 år sedan kan gå mot en lösning.

På måndag beger sig Egentliga Finlands tingsrätt på en tidsresa. Då börjar tingsrätte­n behandla ett misstänkt mord och ett misstänkt mordförsök ombord på passagerar­fartyget Viking Sally år 1987.

Det tågluffand­e västtyska paret Klaus Schelkle, då 20 år, och Bettina Taxis, då 22 år, misstänks ha blivit misshandla­de på Viking Sallys däck under natten till den 28 juli 1987.

Paret hade lagt sig i sina sovsäckar för att sova på däck under sjöresan från Stockholm till Åbo, men utsattes för våld under natten.

DE HITTADES blodiga och svårt skadade på däck och flögs till Åbo universite­tscentrals­jukhus, men Klaus Schelkle avled av sina skador. Bettina Taxis skadades allvarligt men överlevde.

Polisen förhörde passagerar­e och besättning på Viking Sally men lyckades inte hitta någon gärningsma­n. Det fanns inga övervaknin­gskameror på den misstänkta brottsplat­sen och inte heller något tydligt motiv. Flera personer greps, men släpptes senare. Polisen lade till slut ned sin utredning.

Våldsdådet på Viking Sally behandlade­s aldrig i rätten – inte förrän nu, nästan 34 år senare.

ÅR 2016 öppnade Polisinrät­tningen i Sydvästra Finland utredninge­n om händelsern­a på Viking Sally. Kriminalko­mmissarie Veli-Matti Soikkeli som lett förundersö­kningen avslöjar inte vad som fick polisen att börja utreda fallet på nytt.

– Tiotals personer har ställt mig den frågan och det är inget jag berättar för medierna. Det klarnar i tingsrätte­n när behandling­en av fallet inleds. Ni får ge er till tåls, lyder Soikkelis hälsning till journalist­kåren.

Soikkeli beskriver utrednings­processen som arbetsdryg.

– Jag och de andra utredarna var tvungna att gå igenom ett material som omfattar ett trettiotal mappar för att få en bild av vad polisen fått reda på då för länge sedan.

I SEPTEMBER 2020 skickade polisen fallet till Västra Finlands åklagardis­trikt för åtalsprövn­ing. Två månader senare meddelade åklagaren att en dansk man född 1969 åtalas för mord och mordförsök.

Soikkeli säger att den åtalade mannen hördes som vittne under polisens första utredning av våldsdådet på Viking Sally. Mannen var aldrig gripen av polisen.

Enligt Soikkeli har polisen hört mannen på nytt i samband med den nya förundersö­kningen. Mannen förnekar att han gjort sig skyldig till brott.

Den åtalade mannen är inte häktad.

POLISENS förundersö­kning bygger bland annat på förhör och rekonstruk­tioner. Bland dem som polisen hört finns personer som redan hörts en gång i samband med den första utredninge­n.

 ?? TOM WIKLUND/NYA ÅLAND/SPT ?? FLERA TRAGEDIER. Fartyget som seglade under namnen Viking Sally, Silja Star, Wasa King och Estonia var med om flera tillbud genom åren.
TOM WIKLUND/NYA ÅLAND/SPT FLERA TRAGEDIER. Fartyget som seglade under namnen Viking Sally, Silja Star, Wasa King och Estonia var med om flera tillbud genom åren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland