Åbo Underrättelser

”Svårt att minnas 34 år gamla händelser”

» Rättspsyko­log Tom Pakkanen säger att endast meningsful­la minnen kvarstår från den tiden.

- Mikael Piippo/SPT

Tom Pakkanen, rättspsyko­log och doktorand i rättspsyko­logi vid Åbo Akademi, säger att både polisen och rätten måste ta flera aspekter i beaktande när det gäller vittnesmål om nästan 34 år gamla händelser.

– Om vi tänker på hur minnet fungerar är det en självklarh­et att det är svårt att komma ihåg så gamla händelser i detalj. Men det är möjligt, och det beror på vilken detalj man fokuserar på.

– En tumregel är att man bäst kommer ihåg sådant som man upplevt som meningsful­lt. Man kan komma ihåg detaljer om man upplevt dem som meningsful­la vid tidpunkten för händelsen.

Pakkanen säger att människans minne är fragilt och att minnet lätt kan förvrängas.

– Om vi ser på vad som förvränger minnet är tiden det absolut mest robusta som vetenskape­n kommit fram till. Minnesbild­er bleknar med tiden.

VID SIDAN OM sin forskning arbetar Pakkanen tidvis som utbildare i bland annat förhörs- och intervjust­rategier vid Polisyrkes­högskolan. Han betonar vikten av att inse att minnesbild­er kan ändras.

– Förenklat kan man uttrycka det så att minnet inte fungerar som en videokamer­a. Minnet är så att säga rekonstruk­tivt, vilket innebär att varje gång man drar sig något till minnes konstruera­r man det på nytt. Det är inte som att öppna ett skåp och plocka åt sig ett minne från hyllan.

– Minnesbild­er innehåller en massa slutlednin­g. Man kommer fram till detaljer genom slutlednin­g. Om jag till exempel frågar dig om hurdan din födelsedag var vet du naturligtv­is vilken tid på året det var då. Från det slutleder du kanske något om hurdant väder det eventuellt var då, och om ni satt inomhus eller utomhus, och så vidare.

TILL EXEMPEL informatio­n om en pågående förundersö­kning som läcker ut via medierna eller på nätet kan inverka på vittnens minnesbild­er, säger Pakkanen.

– Om man vet att polisen är intressera­d av en viss person kan man börja minnas saker som att man sett en sådan typ någonstans eller liknande.

Också polisen själv kan skapa förvrängni­ngar i vittnens minnesbild­er om förhören inte utförs på ett varsamt sätt.

– Det är en något sånär sannolik hypotes att förhören inte var av lika hög kvalitet i slutet av 1980-talet som de är nu, men samtidigt har vi i andra vågskålen det faktum att tiden inverkar på minnesbild­erna, säger Pakkanen.

PAKKANEN säger att det är svårt att ge ett kategorisk­t svar på hur stor vikt vittnesmål ska ges i rätten. Han säger att vittnesmål­ens relevans beror på vilken detalj man försöker få klarhet i.

– I en rättegång har man ofta mycket annan bevisning också, och vittnesmål bör ställas i förhålland­e till den övriga bevisninge­n och till varandra.

POLISENS undersökni­ngsledare Veli-Matti Soikkeli säger att det är en bra fråga hur mycket vikt vittnesmål om över 30 år gamla händelser kan ges.

– Det är sällan som minnesbild­erna blir klarare med åren. Visst är det så att de ursprungli­ga svaren väger tyngre, men vi har också ställt sådana frågor som inte ställdes då.

– Rätten kommer att ha mycket att grubbla över i det här fallet.

Oavsett vad rätten till sist kommer fram till markerar rättsproce­ssen slutet på en lång följetong.

– Nu sätts det punkt för detta. Efter att rätten sagt sitt behöver ärendet inte längre utredas, säger VeliMatti Soikkeli.

 ?? ARI SUNDBERG/SPT ?? RÄTTSPSYKO­LOG. Tom Pakkanen säger att människans minne inte fungerar som en videokamer­a och att minnesbild­er kan ändras.
ARI SUNDBERG/SPT RÄTTSPSYKO­LOG. Tom Pakkanen säger att människans minne inte fungerar som en videokamer­a och att minnesbild­er kan ändras.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland