Åbo Underrättelser

Växande S:t Karins är en våt »

Klok planläggni­ng och fokus på barnfamilj­erna bär frukt.

- Monica Forssell 040-860 3961 monica.forssell@aumedia.fi

Primus i Egentliga Finland. Det kan man gott kalla S:t Karins då det gäller befolkning­sutvecklin­g. Sedan 1980-talet har S:t Karinsborn­a bara blivit fler och från 2019 till 2020 ökade antalet invånare i S:t Karins med hela 2,2 procent. Det är mer än i någon annan kommun i Egentliga Finland.

Som jämförelse: Åboborna ökade med 0,7 procent, Resoborna med 1,5 procent och i nästan alla andra kommuner minskade antalet invånare. Kimitoön -0,5 procent. Pargas -0,2 procent.

INFLYTTNIN­GEN till S:t Karins är något som de andra kommunerna bara kan drömma om och S:t Karins stadsdirek­tör Harri Virta har all orsak att vara belåten.

Men vad har staden gjort rätt? Hur har S:t Karins lyckats med att locka inflyttare? Virtas svar är att S:t Karins redan under flera år har förstått att planlägga tillräckli­gt många och tillräckli­gt attraktiva bostadsomr­åden. Man satsar också på barnfamilj­erna. Det här konkretise­ras genom att staden under de kommande åren investerar nästan 100 miljoner euro i nya skolor och daghem.

NORMALT brukar investerin­garna röra sig kring 10-14 miljoner euro per år. Nu handlar det om 30-40 miljoner euro per år för att det ska finnas tillräckli­gt många daghemspla­tser och för att skolbyggna­derna ska vara hälsosamma att vistas i.

Men tidigare har man i S:t Karins slagit fast att en tillväxt på 1,5 procent är bra. Nu handlar det om en tillväxt på 2,2 procent. Är det en påfrestnin­g att staden växer mer än tänkt?

– Nej, just nu är det bara bra att vi växer mycket. Våra investerin­gar kommer genast till pass, säger Virta

och tillägger:

– Jag skulle säga att en 2 procents tillväxt just nu är optimal. Vill man sätta ett tak så kanske 2,5 procent skulle vara det då. Växer vi hemskt mycket mer än så kommer de nybyggen vi nu investerar i inte att räcka till.

I S:T KARINS har man inte snålats med havsnära och natursköna bostadsomr­åden. Också det här ser Virta som en del av stadens attraktion­skraft. Särskilt glad är Virta över Lemu udde som i framtiden ska vara hem för 10 000 S:t Karinsbor. Lemu ligger nära havet och i stadsdelen ingår en ekoby.

– Vi har fantastisk­a bostadsomr­åden på kommande, myser stadsdirek­tören.

MEN det gäller förstås för S:t Karins att leva upp till förväntnin­garna nu. I takt med att Lemu udde byggs ut och familjerna flyttar in i sina nybyggda hus kommer det bland annat att behövas ytterligar­e daghem i staden.

Under de senaste åren har sex nya privata daghem öppnat och staden satsar också själv på fler platser. Men det kommer alltså att behövs ännu fler.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland