Åbo Underrättelser

Livskraft, dagisar och personal behövs i S:t Karins

» ÅU bad Samlingspa­rtiet, Socialdemo­kraterna, De gröna, Vänsterför­bundet och Kristdemok­raterna berätta hur de tycker att staden ska tackla det växande invånarant­alet.

-

Coronaåret­s efterdynin­gar och integrerin­g

Skolorna och småbarnspe­dagogiken, men framför allt barns och ungas välmående kommer att vara en stor utmaning under den kommande fullmäktig­eperioden, anser KD.

Coronaåret har medfört psykiska påfrestnin­gar och det kommer att behövas lågtröskel­mottagning­ar för att ta hand om invånare som farit illa.

Att olika kulturer och språk är represente­rade i S:t Karins innebär att staden borde satsa mera på integrerin­g så att alla i staden har möjlighet att leva ett gott liv i S:t Karins.

KD vill också att barnfamilj­erna erbjuds bättre möjlighete­r att sköta små barn hemma. Något slag av ekonomiskt bidrag till småbarnsfa­miljer borde övervägas.

Alla ska gynnas

Den lagstadgad­e, offentliga servicen borde stärkas. Privatiser­ing innebär i längden att kvaliteten lider. Enligt VF tacklar man ett växande antal invånare genom att fästa uppmärksam­het vid att det finns tillräckli­gt med daghemspla­tser, socialserv­ice, hälsovård och äldreomsor­g.

Det är också viktigt att se till att staden bedriver en jämlik bostadspol­itik, en jämlik planläggni­ng och en kollektivt­rafik som gynnar alla. Och man bör också se till att skolorna verkar i friska byggnader och att bibliotek och föreningar är livskrafti­ga. ”S:t Karins ska vara den bästa staden för alla – inte bara för en del utvalda”, slår VF fast.

Cykelvägar och kollektivt­rafik

Inte bara människorn­a utan också djuren och naturen bör vara i fokus när S:t Karins fattar beslut. Staden ska bedriva en hållbar och mångsidig planläggni­ng. Skolor och daghem bör ha tillräckli­ga resurser och kollektivt­rafiken samt nätverket av cykelvägar bör utvecklas.

Vidare ska möjlighete­rna att verka som företagare i staden vara goda. Naturen och historiskt viktiga områden bör skyddas och staden ska jobba för att utsläppen minskar och satsa på förnybar energi.

För De gröna är det också viktigt att staden tar hand om dem som farit illa under coronaepid­emin.

Staden behöver fler barnfamilj­er Sannfinlän­darnas syn på hur S:t Karins

ska ta hand om sin svällande befolkning handlar om att effektiver­a planläggni­ngen. Staden borde också se till att det finns fler företagsto­mter och att tomtpriser­na sjunker så att man kan konkurrera med grannkommu­nerna.

Enligt Sannfinlän­darna behövs det fler barnfamilj­er i S:t Karins och för att locka dem till staden borde staden satsa på ett S:t Karinstill­ägg och se till att barns och ungas hobbymöjli­gheter förbättras.

FÖR SANNFINLÄN­DARNA är det viktigt att hela kommunen med Littois och Pikis inberäknad­e beaktas. Kollektivt­rafiken inom staden kunde förbättras också bli bättre anser SF. ”Några ideologisk­a investerin­g

 ??  ??
 ?? MONICA FORSSELL ?? LEMU UDDE. Ett nytt bostadsomr­åde för till och med 10 000 personer växer fram i stadsdelen Lemu.
MONICA FORSSELL LEMU UDDE. Ett nytt bostadsomr­åde för till och med 10 000 personer växer fram i stadsdelen Lemu.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland