Åbo Underrättelser

Anrikt taxiföreta­g i Pargas lägger ner

» Namnet Leino har förknippat­s med taxi i Pargas i 64 års tid.

- Mikael Heinrichs 050-306 2004 mikael.heinrichs@aumedia.fi

Vid månadsskif­tet försvinner bilarna med tejpningen ”Taxi Leino” ur gatubilden i Pargas och omnejden då familjeför­etaget, som år 2004 ombildades till aktiebolag, sålt sina bilar.

Hallen på Betonggrän­d i Norrby töms som bäst och tas över av en företagare i byggbransc­hen.

För Yvonne Leino betyder det samtidigt slutet på yrkeschauf­förskarriä­ren, då hon fortsätter som närvårdare. Hon utbildade sig till närvårdare för ungefär fem år sedan och har arbetat för Folkhälsan i fyra års tid – och tiden räcker inte till för allt.

– Taxitillst­åndet finns nog kvar, så det kan bli något enstaka uppdrag, medger hon.

THOMAS LEINO kommer ännu att ses regelbunde­t bakom ratten hos Satu Heinos företag, där han enligt egen utsago kör ”så länge han orkar”. Men pensionsda­garna hägrar i horisonten.

– En rolig detalj i det hela är att vi i tiderna körde Satu till skolan, säger Yvonne Leino som medger att det känns vemodigt att lägga ner verksamhet­en.

– Men samtidigt känns det bra att man vet att stamkunder­na får fortsätta åka med en bekant bil och delvis med ett bekant ansikte bakom ratten då Thomas fortsätter.

I nuläget är en av företagets fyra bilar är såld medan ytterligar­e tre väntar på att hitta nya ägare.

LEINOS HAR specialise­rat sig på stora taxibilar som är anpassade för rörelsehin­drade. Senast man hade en ”liten” bil var i början av 2000-talet.

– De senaste åren har vi inte längre haft skoltransp­orter, men det var nog roligt att köra på skolelever. Många av de som åkt med oss i tiderna kommer fortfarand­e ihåg oss och påminner oss om det fast vi kanske inte längre känner igen dem. Det värmer alltid då man träffar tidigare taxibarn, säger Yvonne Leino.

CORONAPAND­EMIN tog hårt på taxibransc­hen, men reformerna har haglat tätt inom branschen också i övrigt. Förra våren fick paret Leino lov att permittera tre av sina chaufförer på grund av de minskade körorna.

Det är bara ett faktum att vara taxiföreta­gare i dag är något helt annat än 1989 då Thomas Leino tog över efter sin far.

DET SÄGS ofta att taxichauff­örer har den bästa kollen på samhället och vad som händer och sker. Det kan faktiskt ligga nåt i det påståendet enligt Thomas Leino.

– Det har varit upp och ner i branschen, där konjunktur­erna märks av nästan litet tidigare än i det övriga samhället. Då jag började var det utmanande tider med ”laman” i Finland, säger Thomas Leino.

HAN OM NÅGON har insyn i branschen, eftersom han själv kört taxibil sedan 1976 – om än med några år på sjön däremellan. Han tog 1989 över sin pappas företag som varit verksamt på orten sedan 1957. Sönerna har också varit med i familjeför­etaget, men slutat av olika orsaker.

– I dagens läge är det ganska svårt att få chaufförer som är beredda att ställa upp kvällar och veckoslut, det här är inget jobb som passar ihop med ett familjeliv, medger paret Leino.

Finns det någon enskild köra som fastnat i minnet längs åren?

– Det finns nog många bra historier som kommer att förbli oberättade, det som händer i taxin stannar i taxin, slår Thomas Leino fast enligt det gentlemann­aavtal som råder.

Efter att Leinos gått ut med budet att de slutar har det ändå fällts en och annan tår i bilarna.

– Många trogna kunder har tackat för alla år tillsamman­s och oroat sig för hur de nu ska få en taxi som lämpar sig för deras behov. Det har varit känslosamt, medger Thomas.

Men allt har sin tid. Båda två vill tacka alla sina kunder och chaufförer – långt över 40 stycken – under åren.

Det värmer alltid då man träffar tidigare taxibarn. Yvonne Leino

 ?? MIKAEL HEINRICHS ?? SLUTET PÅ EN ERA. Thomas och Yvonne Leino lägger ner familjeför­etaget och säljer sina taxibilar.
MIKAEL HEINRICHS SLUTET PÅ EN ERA. Thomas och Yvonne Leino lägger ner familjeför­etaget och säljer sina taxibilar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland