Åbo Underrättelser

Ny musik av finlandssv­enska artister

» Låten ”Röster i vinden” anspelar på aktuella samhällsrö­relser.

- Olivia Åkerholm olivia.akerholm@aumedia.fi

De finlandssv­enska artisterna Fredrik Furu och Tove Ljungqvist, båda med kopplingar till Åbo, bjuder på aktuell samhällsde­batt i sin nya duett “Röster i vinden”.

Låten har framarbeta­ts sedan sommaren 2020 och texten speglar artisterna­s iakttagels­er av samhällsre­levanta ämnen.

“RÖSTER I VINDEN” är Furus och

Ljungqvist första gemensamma duett. Låten, som släpptes den 21 maj, anspelar på bland annat #metoo- och Black Lives Matter-rörelserna.

– Låtskrivan­det har varit en mycket givande process, då man själv har blivit tvungen att stanna upp och reflektera kring dess budskap, berättar Ljungqvist.

Artisterna anser själva att de ämnen som behandlas i låten är tidlösa och hoppas på att även andra ska finna ett djupare budskap i texten.

ARBETET MED LÅTEN har blivit utdraget, till stor del på grund av pandemin. Furu ser ändå det positiva i det senaste årets undantagst­illstånd.

– Jag har upplevt arbetsro och kreativite­t på ett sätt som länge varit försummat, berättar Furu.

Men förhålland­et till pandemin är ändå tudelat.

– Det går inte att förbise att fysiska spelningar är nödvändiga för en artists inkomster, poängterar han.

Furu och Ljungqvist berättar att de saknar att träffa sin publik, och att de har planer på att ha gemensamma spelningar då pandemin tilllåter det. De går även i planerna på att möjligen skapa en musikvideo till låten “Röster i vinden” i framtiden.

PARGASBÖRD­IGA Julia Andersson släpper tillsamman­s med sångaren och låtskrivar­en Elias Kovanko singeln “Things That Might Have Been” den 21 maj.

Låten reflektera­r över ett kärleksför­hållande som har tagit slut och allt som kunde ha varit. Låten har en unik atmosfär och lämnar lyssnaren i tystnadens tomhet.

Duetten har länge musicerat tillsamman­s i olika konstellat­ioner. I den nya singeln spelar Andersson piano medan Kovanko sjunger.

En musikvideo till låten har också publicerat­s på Youtube.

 ?? LISA DIMBERG ?? RÖSTER I VINDEN. Fredrik Furu och Tove Ljungqvist spelar in sin nya singel som anspelar på aktuella samhällsrö­relser.
LISA DIMBERG RÖSTER I VINDEN. Fredrik Furu och Tove Ljungqvist spelar in sin nya singel som anspelar på aktuella samhällsrö­relser.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland