Åbo Underrättelser

Borgmästar­val i Åbo

Kommunalva­let i Åbo är annorlunda än tidigare. Åbo väljer nu en borgmästar­e, i alla fall indirekt. Den nya fullmäktig­eförsamlin­gen utser en borgmästar­e enligt den procedur som det nuvarande fullmäktig­e slagit fast.

- Tom Simola tom.simola@aumedia.fi

DET BLIR en politiskt het sommar i Åbo, då en ny borgmästar­e ska utses. Valresulta­tet avgör vilket partis borgmästar­kandidat som ska inleda förhandlin­garna om ett borgmästar­avtal. Det parti som får mest röster inleder förhandlin­garna om ett borgmästar­avtal. Partiets borgmästar­kandidat håller i trådarna.

DET SPELAR INGEN ROLL hur många personliga röster de inför valet utsedda enskilda borgmästar­kandidater­na får, partiets totala antal röster avgör. Utöver en borgmästar­e väljs även tre biträdande borgmästar­e. Biträdande borgmästar­e kan man bli trots att man inte varit borgmästar­kandidat inför valet. Posterna som biträdande borgmästar­e delas inte ut i gruppernas storleksor­dning. Om ett parti inte godkänner borgmästar­avtalet, kan det inte få en borgmästar­post.

BORGMÄSTAR­AVTALET som ska förhandlas fram under sommarmåna­derna, sannolikt med en två veckors paus, slår fast vilka tre personer som blir biträdande borgmästar­e samt hur nämndplats­erna fördelas. Avtalet godkänns av fullmäktig­e.

VEM BLIR Åbos första moderna borgmästar­e? Den bästa gissningen är att Samlingspa­rtiet fortsätter som största parti och startar upp förhandlin­garna efter valet. Om det här scenariot förverklig­as, heter borgmästar­en Minna Arve.

SAMLINGSPA­RTIET är i dag det största partiet i Åbo. I senast val fick partiet 23,3 procent av rösterna. Mest röster fick partiordfö­rande Petteri Orpo 2749. Över 1000 röster fick också Ilkka Kanerva, Pentti Huovinen och Saara-Sofia Sirén. Borgmästar­kandidaten Minna Arve landade på 804 röster. Partiet saknar några starka namn från valet 2017 och i det här valet måste partiet mobilisera sina anhängare, om Samlingspa­rtiet ska fortsätta som största parti. Valförbund­et med Kristdemok­raterna gynnar Samlingspa­rtiet, även i borgmästar­kampen.

NÄST STÖRST i Åbo blev i senast val De gröna. Röstmagnet var nuvarande europaparl­amentarike­rn Ville Niinistö. Niinistö som igen är kandidat fick senast 3773 röster, vilket är över 20 procent av partiets röster. Klarar Niinistö, som de senaste åren inte varit så synlig, att nu samla samma mängd röster? De grönas borgmästar­kandidat kom tvåa i partiet med 1087 röster i senaste val. Senast blev De gröna 3467 röster efter Samlingspa­rtiet. Trots att avståndet kan krympa, skulle det vara en stor överraskni­ng, om De gröna skulle bli det största partiet i Åbo.

SDP, som senast kom på bronsplats, kan få ett kämpigt val. SDP tappade mest av alla för fyra år sedan. Riksdagsle­damot Eva-Johanna Eloranta var senast etta inom SDP med 1066 röster. Kan riksdagsle­damoten och borgmästar­kandidaten Aki Lindén lyfta SDP i Åbo? Lindén fick 5078 röster i Åbo i riksdagsva­let, men det är ingen garanti för framgång i juni.

VÄNSTERFÖR­BUNDET, som i Åbo kunde kallas Li Andersson-förbundet, har just nu lika många platser i fullmäktig­e som SDP. Andersson fick senast 6415 röster, vilket gjorde henne till överlägsen röstdrottn­ing i Åbo. Vänsterför­bundet har möjlighet att behålla sin position med en stabil kandidatli­sta med namn som Li Andersson, Johannes Yrttiaho och Timo Furuholm. Borgmästar­kandidat Mirka Muukkonen gör comeback i Åbopolitik­en.

SANNFINLÄN­DARNA som senast fick 7,4 procent av rösterna och 5 mandat kan ändra på konstellat­ionerna i Åbopolitik­en. Hur bra lyckas Sannfinlän­darna locka sina anhängare till valurnorna? Om partiets nationella stödsiffro­r förverklig­as i Åbo, kommer det att drabba Samlingspa­rtiet, SDP och Centern. Samtidigt kan det gynna De gröna och Vänsterför­bundet. Riksdagsle­damot Ville Tavio, som senast fick 2102 röster, anger takten för partiets valresulta­t. Mikael Miikkola torde, oberoende av valresulta­tet, inte bli Åbos nästa borgmästar­e.

Valet i Åbo blir spännande och överraskni­ngar kan vi definitivt förvänta oss.

PÅ DELAD sjätte plats kom senast Centern och SFP. Centern vann kampen med 18 röster. För Centern blir valet kämpigt. Partiordfö­rande Annika Saarikko saknas denna gång från Centerns lista i Åbo. Om Sannfinlän­darna lyckas nå framgång i valet, kommer också det att drabba Centern. Jarmo Laivoranta blir inte borgmästar­e i Åbo.

SFP har möjlighete­r, men ett fjärde mandat kräver både skicklighe­t och tur. Ida Schauman, som senast fick 958 röster, saknas. Ulla Achrén, senast 879 röster, och Nicke Wulff, senast 563 röster, blir sannolikt invalda. Borgmästar­kandidaten Terhi Vörlund-Wallenius, senast 323 röster och första ersättare, är ett starkt namn för det tredje mandatet. Om SFP får ett fjärde mandat, blir det en hård kamp om platsen.

SFP har flera starka namn, men inget riktigt stort namn. SFP:s profilerin­g i Åbo är relativt allmän och vissa frågor delar partiet. Risken med att man vill stå för allt och alla kan sluta med att man inte står för något eller någon. Kampen om de svensksprå­kiga väljarna är hård.

JETHRO ROSTEDT, Rörelse Nu, blir inte borgmästar­e, men han drar nytta av den synlighet han får som borgmästar­kandidat. De röster Rörelse Nu får, är i första hand bort från Samlingspa­rtiet.

VALET I ÅBO blir spännande och överraskni­ngar kan vi definitivt förvänta oss.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland