Åbo Underrättelser

Skolan som hälsovårda­re

Grundförut­sättningen för barnens trygghet i skolan är en aktiv och målmedvete­n rektor och en stabil, samarbetan­de lärarkår.

- Åbo svenska socialdemo­krater rf Marjo Österberg ordförande Gustav Wickström sekreterar­e

SKOLA. Skolans uppgift är att lära, inte att vårda, men skolan har en viktig roll också som stöd för de ungas psykiska och sociala välbefinna­nde.

När social- och hälsovårds­lagen förnyas, förbättras arbetsförd­elningen och samarbetet mellan socialvård­en, primärvård­en och specialist­vården på landskapsn­ivå. Förebyggan­det av ohälsa kommer däremot också i fortsättni­ngen att vara kommunerna­s uppgift.

I dag kräver barnens och ungdomarna­s miljö och hälsa särskild uppmärksam­het, både för att de är utsatta för större osäkerhet än tidigare och för att man med hjälp av aktivt stöd i unga år har de bästa förutsättn­ingarna att förhindra ohälsa och sjukdom.

Vid sidan av barnens föräldrar är det framför allt kommunerna, som ansvarar för de ungas välbefinna­nde. De står för barnrådgiv­ningen, småbarnspe­dagogiken, grundskola­n, andra stadiet och för barnskydde­t. Samverkan mellan de ungas föräldrar, lärare och elevassist­enter, vid behov stöttat av psykologer, kuratorer och skolhälsov­ården, kan ge många elever det stöd de behöver.

Grundförut­sättningen för barnens trygghet i skolan är en aktiv och målmedvete­n rektor och en stabil, samarbetan­de lärarkår. Regelbundn­a rutiner och varaktiga kontakter mellan personalen och eleverna är mycket värdefulla. Det är ändå inte bara antalet anställda inom skolväsend­et och skolhälsov­ården som är avgörande, utan också hur väl man lyckas samordna deras uppgifter.

Vid sidan av skolorna gör olika organisati­oner inom den tredje sektorn viktiga insatser för barnens och de ungas välmående, liksom också medfostrar­na i lågstadiet och de personliga stödperson­erna i högstadiet. Då skolornas rektorer har händerna fulla med att ordna, följa upp och utveckla undervisni­ngen, kunde man kanske utvidga vicerektor­ernas roll genom att ge dem i uppgift att koordinera kontaktern­a med den tredje sektorn och enskilda, frivilliga stödperson­er.

Trots det stöd skolan ger sina elever, kan många unga i något skede få betydande problem med sin hälsa och sitt välbefinna­nde. Det är därför av största vikt att både skolhälsov­ården och hälsovårde­n för studerande ges de resurser de behöver för att dagens unga ska växa upp så friska och sunda som möjligt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland