Åbo Underrättelser

De fyra nästa åren präglas avkraftig förnyelse

» Minna Arve och Aki Lindén har olika syn på hur vårdreform­en kommer att påverka Åbo.

- Stefan Holmström 050-500 0873 stefan.holmstrom@aumedia.fi

Det finns ett behov att förnya men det sätt som regeringen gör nu är inte bra. Minna Arve

Det är svårt att säga exakt vilka frågor som kommer att engagera Åbobor allra mest i det här valet. Det anser Samlingspa­rtiets Minna Arve och SDP:s Aki Lindén, borgmästar­kandidater båda två.

– Det är svårt att gissa sig till det här valets stora diskussion­sämnen. Torgparker­ingen har varit en stor fråga i flera val, men inte mer. Jag vet inte heller om spårvägen är en så stor grej just nu, säger Arve.

– Jag minns för länge sedan då det dåliga hushållsva­ttnet var det viktigaste och alla sade att det ska fixas, minns Lindén.

Han anser att man inte heller ska förenkla valdebatte­n, något som medier lätt gör, till ja-nej-frågor om exempelvis stora investerin­gar.

– När man frågar människor vad som är allra viktigast så svarar de tre saker: arbete, bostad och hälsa.

DET LÅNGSIKTIG­A arbete som fullmäktig­e gör kan inte alltid konkretise­ras till specifika beslut och mål för en fyraårsper­iod, säger Arve.

– Jag tänker på hur beslut på 1990-talet påverkade utveckling­en långt senare. Före det var befolkning­sutvecklin­gen negativ, rätt beslut hade inte tagits, men sedan hittade man vägen.

Arve betonar betydelsen av ambitiösa, långsiktig­a mål. Det var också så Åbo i tiderna kom ut ur den stagnation där befolkning­en minskade i femton års tid.

– Det som man vill se händer inte så värst ofta under de fyra första fullmäktig­eåren. Det kan tio år eller femton, säger Lindén.

ARVE NÄMNER för sin del visionen om Vetenskaps­parken eller centrumkva­rteren som bra exempel på en långsiktig vision som bär frukt.

– Vi har också lärt oss att samarbeta med andra kommuner, med högskolor, företagen, handelskam­maren. Att jobba mot samma mål har haft en stor betydelse för de framgångar som Åbo haft i redan över tio år.

Lindén nämner i sin tur åstranden, som har öppnats upp för invånarna, likaså har olika industriom­råden omvandlas till bostadskva­rter.

BÅDA HOPPAS att Åbo stads nya borgmästar­modell kan stöda det framtida beslutsfat­tandet, på samma sätt som det verkar ha gjort i Tammerfors. Både Arve och Lindén anser att just den staden har gjort mycket rätt.

– Det är bra med en sparringsp­artner, säger Arve.

Socialdemo­kraten Lindén anser dessutom att alla grupper i Åbopolitik­en står på ungefär samma grund då det gäller hur en kommun och ett välfärdssa­mhälle ska fungera – det finns en socialdemo­kratisk grund, anser han, i ordets högst filosofisk­a betydelse.

– Om ledaren är en socialdemo­krat, en från De gröna eller någon från Samlingspa­rtiet så är politiken i grund den samma. Inför val talar alla om skillnader men jag ser kommunen som en gemensam idé.

Då Åbo stad nu har en budget på över 1,5 miljarder gäller de egentliga meningsski­ljaktighet­erna kanske tiotals miljoner, beskriver Lindén.

Här opponerar sig Arve. Hon vill föra fram två grundlägan­de skillnader, i alla fall mellan Samlingspa­rtiet och SDP. En sådan är synen på beskattnin­gen. Arve utdömer helt statsminis­tern och socialdemo­kraten Sanna Marins tankar om en progressiv kommunal skatt.

SAMLINGSPA­RTIET är också den grupp som enligt Arve är mest ”praktisk”, inte låser sig vid gamla strukturer, utan redo att förnya och pröva på nytt.

– Organisati­oner måste hela tiden utvecklas och göras bättre. Det är något som Samlingspa­rtiet har gjort här i Åbo, men väldigt bra resultat.

Här är det viktigt att Åbo är en öppen och internatio­nellt orienterad stad som delar med sig sina erfarenhet­er och lär sig av andra, säger Arve.

EN SPECIFIK utmaning, enligt hen

När man frågar människor vad som är allra viktigast så svarar de tre saker: arbete, bostad och hälsa.

Aki Lindén

ne, är att komma åt hur det kommer sig att Tammerfors och Uleåborg producerar sin service billigare än Åbo. Ändå kan man inte säga att de andra städerna skulle ha sämre service.

– Där har vi en uppgift, att förnya på ett klokt sätt som förbättrar driftekono­min. Det handlar om en flerproduc­entmodell som inte utgår från att någon modell är bättre än en annan.

Staden ställer upp mål, om exempelvis kvalitet, och sedan väljer man vem som ska sköta något.

Lindén instämmer då det gäller frågan om att Åbo stad producerar något dyrare tjänster än jämförbara städer. Han anser ändå att han inte kan bedöma om det uttrycklig­en handlar om sämre produktivi­tet eller andra faktorer.

ARVE OCH LINDÉN anser att den kanske största utmaningen för Åbo kommer utifrån, då stats- och kommunskat­ten omfördelas som en följd av vårdreform­en.

– Det blir speciellt svårt för stora städer, som Åbo, att värna om sin service, säger Arve.

Då social- och hälsovårde­n lyfts bort från städer och kommuner krymper dessas ekonomi, vilket innebär att de också har mindre anpassning­smarginale­r under dåliga tider.

Lindén anser för sin del att vårdreform­en är rätt. Finland är enda landet i hela världen där enskilda kommuner har ansvar för hälsovårde­n, vilket han inte anser är helt klokt.

– Det handlar om att uppfinna kommunen på nytt. Det som blir kvar är ändå positiva framåtrikt­ande saker som utbildning, kultur och stadsplane­ring, nämner Lindén som exempel.

VÅRDREFORM­EN drar ändå upp nya gränser, exempelvis inom familjeser­vicen, säger Arve.

En del flyttas till de nya välfärdsom­råden annat stannar kvar på kommunal nivå. Arve hade önskat någon form av regional särlösning, som i Nyland.

– Det finns ett behov att förnya men det sätt som regeringen gör nu är inte bra. Vi kommer att få en sämre service och kan inte ens påverka den.

– Nej, inte kommer det att gå så, säger Lindén.

 ?? STEFAN HOLMSTRÖM ??
STEFAN HOLMSTRÖM

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland