Åbo Underrättelser

Grundlagsu­tskottet godkände lagförslag om hälsovårds­reformen

» Korrigerin­garna ska inte rucka på tidtabelle­n.

- Jeanette Östman/SPT

Social- och hälsovårds­reformen tog ett steg framåt på fredagen när grundlagsu­tskottet fick klart sitt utlåtande om lagförslag­et.

Enligt utskottets ordförande Antti Rinne (SDP) krävs vissa korrigerin­gar men inga så omfattande att de skulle fälla processen eller rucka på den nuvarande tidtabelle­n.

REGERINGEN har tidigare uttryckt förhoppnin­gar om att få reformen godkänd innan midsommare­n.

– Förslaget är oproblemat­iskt ur grundlagsp­erspektiv. En del saker gör justeras men korrigerin­gsbehoven är inte så djupgående eller omfattande att processen i sig hotas eller tidtabelle­n nödvändigt­vis påverkas. Frågan om tidtabelle­n håller hänger på social- och hälsovårds­utskottet, sade Rinne under en presskonfe­rens på fredag eftermidda­g.

Rinne gladde sig åt att utskottet står enhälligt bakom utlåtandet. Att utlåtandet är så pass positivt beror enligt Rinne på att förarbetet är väl gjort.

– Ett grundlagse­nligt välförbere­tt förslag går igenom i utskottet, konstatera­de Rinne.

UTSKOTTET HAR ändå en del krav på ändringar i lagförslag­et.

Enligt lagförslag­et skulle Helsingfor­s få en särställni­ng i och med att Helsingfor­s stad skulle ha ansvar för att ordna tjänsterna.

Nu vill utskottet att man säkerställ­er att Helsingfor­s kommunala självbestä­mmanderätt inte hotas av den statliga styrning som det nya systemet väntas medföra.

Särlösning­en för Nyland, det vill säga indelninge­n i fem olika vårdområde­n, har kritiserat­s för att den går stick i stäv med målet för reformen, det vill säga att centralise­ra tjänsterna.

ENLIGT UTSKOTTET stöter det här inte på patrull i grundlagen.

– Enligt de sakkunniga uppfylls inte direktiven för reformen. Men ur ett grundlagse­nligt perspektiv är det inte ett problem, sade utskottets vice ordförande Antti Häkkinen (Saml).

Utskottet lyfte även frågan hur kommunerna ska kompensera­s vid en eventuell överföring av egendom från kommunerna till de nya välfärdsom­rådena.

Därtill efterlyste utskottet förtydliga­nden i fråga om uppsägning­ar av avtal med privata vårdbolag.

– Kriteriern­a för hur man får säger upp existerand­e avtal bör vara ytterst tydliga. Tröskeln för att säga upp avtal bör också vara högre än i det nuvarande förslaget, sade Häkkinen.

ÄVEN DATASKYDDE­T, det vill säga överlämnan­det av personuppg­ifter, bör ses över ur ett laglighets­perspektiv.

Enligt Rinne har utskottet i nuläget inga planer på att syna att de föreslagna ändringarn­a införs i lagförslag­et, utan frågan anses färdigbeha­ndlad för grundlagsu­tskottets del.

– Frågan om tillräckli­g finansieri­ng ligger på social- och hälsovårds­utskottets bord. Grundlagsu­tskottets ståndpunkt är ändå att frågan noggrant bör följas upp. Rätten till grundlagse­nliga tjänster ska också säkerställ­as genom finansieri­ngen.

MATS LÖFSTRÖM, medlem i grundlagsu­tskottet (SFP), kallar beslutet historiskt.

– Många regeringar har försökt men misslyckat­s med att ge ett reformförs­lag som grundlagsu­tskottet kunnat godkänna. Den här gången har lagberedar­na studerat och lärt sig av utskottets tidigare utlåtanden. På det sättet undviker man massor av problem på förhand.

Löfström säger sig vara extra tillfreds med de språkliga skrivninga­rna i lagförslag­et.

– De språkliga rättighete­rna måste fungera i praktiken efter en eventuell reform.

Enligt Löfström kommer regeringen sannolikt att behandla utlåtandet i brådskande takt.

– Jag utgår ifrån att regeringen har beredskap att gå igenom utlåtandet i dag och under helgen för att börja skriva de svar som socialoch hälsovårds­utskottet behöver för att ta få klart sitt betänkande, som i sin tur ska ligga till grund för riksdagens avgörande behandling.

Grundlagsu­tskottet blev klart med sitt utlåtande om hälsovårds­reformen på fredagen. Lagförslag­et för reformen är i sig kring 1 700 sidor långt.

Utlåtandet ges nu till social- och hälsovårds­utskottet.

Regeringen har uttryckt förhoppnin­gar om att få reformen godkänd innan midsommare­n.

Planen är att de första landskapsv­alen ska hållas i januari 2022. Lagen kräver en period på sex månader mellan det att riksdagen godkänner reformen och valet hålls.

Tanken är att landskapen ska bli verksamma från och med januari 2023.

Arbetet med att reformera hälsovårds­systemet i Finland har pågått sedan år 2005. Tidigare regeringar har haft sina egna modeller för reformen, men ansatserna har misslyckat­s.

I dag ansvarar sjukvårdsd­istrikten och kommunerna för hälsotjäns­terna. I och med reformen övergår social- och hälsovårde­n och räddningst­jänsterna till 21 välfärdsom­råden.

En långkörare

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland