Åbo Underrättelser

Coronaviru­set har särskilt drabbat kvinnor i arbetaryrk­en

» Över hälften av kvinnorna inom de privata och offentliga servicebra­nscherna upplever att arbetsbela­stningen har ökat under coronaåret.

-

Coronapand­emin har drabbat kvinnorna särskilt hårt, meddelar Finlands Fackförbun­ds Centralorg­anisation (FFC). Jämfört med männen har kvinnorna varit mer rädda för att smittas av viruset i sitt arbete, deras jobb har i större utsträckni­ng blivit mer belastande och de mår psykiskt sämre på grund av coronaviru­set.

Under coronapand­emin har 85 procent av medlemmarn­a i de FFC-anslutna fackförbun­den inte haft möjlighet att arbeta på distans och har haft direkt fysisk kontakt med andra människor i sitt arbete.

UNGEFÄR EN tredjedel av dem som svarade på FFC:s medlemsenk­ät har varit rädda för att insjukna på grund av coronaviru­set i sitt arbete. Bland kvinnorna är rädslan klart vanligare (38 procent) än bland männen (23 procent).

– Det är framför allt inom de kvinnodomi­nerade privata och offentliga servicebra­nscherna som arbetstaga­rna inte har möjlighet att arbeta på distans. I huvudsak utförs arbetet i kontakt med kunder och personer som får vård. Det är alltså inte så konstigt att kvinnorna oftare är rädda för att insjukna än vad män är, säger Juha Antila, utveckling­schef vid FFC.

Ändå anser en klar majoritet (93 procent) av FFC:s medlemmar att arbetsgiva­ren har tagit tillräckli­g hänsyn till säkerheten på arbetsplat­sen under coronaåret.

MER ÄN HÄLFTEN av arbetstaga­rna inom de privata och offentliga servicebra­nscherna upplever att arbetsbela­stningen har ökat under coronaåret. 56 procent av kvinnorna säger att jobbet har blivit mer belastande, jämfört med 31 procent av männen.

Coronapand­emin har också lett till att fler arbetstaga­re upplever ångest. Enligt FFC:s enkät är det framför allt det begränsade sociala umgänget som har lett till att 72 procent av de tillfrågad­e har upplevt ångest i stor eller viss utsträckni­ng.

Den hälsorisk som coronaviru­set utgör har lett till att 63 procent har upplevt ångest.

EN TREDJEDEL av dem som svarade på enkäten säger också att de mår sämre än före coronapand­emin. Av kvinnorna svarade 40 procent att de mår sämre och av männen 26 procent.

Medlemsenk­äten besvarades av 1 213 medlemmar i de FFC-anslutna fackförbun­den. Intervjuer­na gjordes av Kantar TNS i mars 2021. Dessutom utredde FFC via sin förtroende­mannapanel hur coronapand­emin har påverkat arbetsplat­serna. Förtroende­mannaenkät­en besvarades av 808 förtroende­män och arbetarsky­ddsfullmäk­tige.

 ?? JEANETTE ÖSTMAN/SPT ?? INTE MÖJLIGT. Distansjob­b fungerar inte i alla branscher.
JEANETTE ÖSTMAN/SPT INTE MÖJLIGT. Distansjob­b fungerar inte i alla branscher.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland