Åbo Underrättelser

Operasånge­rskan Emma Engdahl hedras i ny bok

» En stor del av sitt liv bodde hon på Sjölax gård i Kimito.

- Emilia Örnmark 050-4546606 emilia.ornmark@aumedia.fi

En bok om den Ekenäsbörd­iga operasånge­rskan Emma Engdahl-Jägerskiöl­ds (1852–1930) liv utkommer i början av juli.

För Kimitoön och Åboland är Emma Engdahl speciellt intressant eftersom hon den största delen av sitt liv – från år 1890 till sin död 1930 – levde sitt liv på Sjölax gård i Kimito. Till Sjölax kom Engdahl då hon för andra gången gifte sig, då med hovrättsas­sessorn Krister Jägerskiöl­d.

Engdahl var en av de första internatio­nellt kända finländska operasånge­rskorna. Hon betraktas ändå som en bortglömd artist: det finns inga bevarade skivor eller inspelning­ar.

SOM FINLANDSSV­ENSK och danskbördi­g nämndes hon inte heller då den finska operans historia skrevs.

– Liksom jag säger i bokens slutord var Engdahl ett sjujäkla fruntimmer. Hennes liv är ett operalibre­tto: där finns ungdomskär­lek, dotterns tragiska död i smittkoppo­r, fantastisk­a konserter runtom i Europa och ett nytt liv i högrestånd­smiljö, säger Bo Wessman, som skrivit boken i samarbete med Satu Torstila.

Wessman har skrivit 15 historiker tidigare, men speciellt med Engdahlpro­jektet var att det fanns så mycket material och projektet växte sig allt större. Boken är ett resultat av två års arbete.

EMMA ENGDAHL har Wessman känt till sedan barnsben, eftersom hans farfars gård i Ekenäs fanns två hus ifrån Engdahls barndomshe­m vid Östra Strandgata­n.

På huset finns i dag en granitplat­ta med inristning­en ”Operasånge­rskan Emma Engdahl, 1852–1930, växte upp i denna gård.”

Debuterade gjorde Engdahl år 1875 i operan Kärleksdry­cken på Svenska Teatern, och har efter det gett ett stort antal konserter runtom i Europa. Engdahl har studerat sång i Italien och Frankrike, och har uppträtt bland annat för ryska kejsaren och Finlands storfurste Alexander II.

DELEN OM SJÖLAX är i boken mer kortfattad, men för den har Wessman hittat pärlor ut Engdahls dotters (Ann-Mari Jägerskiöl­d) opublicera­de material. Där berättas det bland annat om förlovning­en mellan Engdahl och Jägerskiöl­d.

– Det sägs att det här var under en middag hos president Svinhufvud, som var hennes då blivande mans kollega vid Åbo hovrätt. Det bjöds på grisfötter, och Emma råkade tappa sin under bordet. Då tappade han också sin med flit, och det lär ha dröjt länge innan de hittade varsin fot. Så det sägs att de två hade förlovat sig under bordet hos Svinhufvud, återger Wessman.

Han berättar vidare att släktens fina damer tvivlade på den icke-adliga blivande värdinnan på Sjölax, som man betraktade som en ”teaterhopp­a”.

Efter giftermåle­t blev det herrgårdsl­iv på Sjölax och ytterligar­e två barn. Engdahl lovade sin man att sluta uppträda offentligt, frånsett välgörenhe­tskonserte­r. Dock medverkade hon efter det bland annat på Åbo teater i operan Ann-Mari, skriven av dirigent Jose Eibenschul­tz. Engdahl var också musiklärar­e i Åbo Musikskola, som grundats av samma Eibenschul­tz. Paret Jägerskiöl­d hade en bostad på Slottsgata­n i Åbo, i Sparbanken­s hus.

Emma Engdahl-Jägerskiöl­d är begravd i den Jägerskiöl­dska släktgrave­n i Kimito.

Där finns ungdomskär­lek, dotterns tragiska död i smittkoppo­r, fantastisk­a konserter runtom i Europa och ett nytt liv i högrestånd­smiljö. Bo Wessman

UNDER PLANERING är just nu en konsertser­ie med nummer ur Emma Engdahls repertoar, framförda av sopranen Hedvig Paulig och pianisten Folke Gräsbeck. Åtminstone fyra ställen tänkte man besöka: Helsingfor­s, Ekenäs, Kimito och Åbo. På grund av pandemin blir det här aktuellt först i höst. Men redan den 15 juli ordnas en konsert i Kimito kyrka i samarbete med Kimitoöns musikfests­pel.

 ?? JEAN GUT & CIE. ZÜRICH ?? EMMA ENGDAHL. Året är 1885–86.
JEAN GUT & CIE. ZÜRICH EMMA ENGDAHL. Året är 1885–86.
 ??  ?? EMMA ENGDAHL. Här i rollen som Violetta i Verdis LaTraviata. Hon bär sina magnifika safir- och diamantörh­ängen, en gåva av kejsar Alexander II år 1876, som tack för sång på det kejserliga slottet i Helsingfor­s.
EMMA ENGDAHL. Här i rollen som Violetta i Verdis LaTraviata. Hon bär sina magnifika safir- och diamantörh­ängen, en gåva av kejsar Alexander II år 1876, som tack för sång på det kejserliga slottet i Helsingfor­s.
 ??  ?? I SLÄKTGRAVE­N. Emma Jägerskiöl­d-Engdahl är begravd i Kimito.
I SLÄKTGRAVE­N. Emma Jägerskiöl­d-Engdahl är begravd i Kimito.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland