Åbo Underrättelser

Hotellen ekar fortfarand­e tomma på Åland

» Förhoppnin­gen är att fastlännin­garna räddar sommaren. Svenskar däremot lär inte resa till fredens öar i sommar.

- Sofie Fogde/SPT

I april var antalet hotellöver­nattningar på Åland sammanlagt 2 600. Jämför man med april 2019 är det en nedgång med 77 procent, uppger Ålands statistik- och utrednings­byrå.

Samtidigt är det första gången sedan februari i fjol som antalet övernattni­ngar ökat jämfört med motsvarand­e månad året innan. I april 2020 var antalet övernattni­ngar exceptione­llt lågt på grund av coronaepid­emin, endast 650.

Camilla Linde är delägare av Hotell Cikada i Mariehamn. Hon säger att den stundande säsongen ser bättre ut än i fjol, då det var riktigt dåligt. Men hon säger att det ännu är en lång väg innan man kommer upp i en normal nivå.

– Om man jämför med för två år sedan är bokningslä­get betydligt, betydligt sämre. Det är mycket avbokninga­r, säger Linde.

Under de senaste veckorna har det börjat dyka upp några enskilda bokningar.

Men alla skolresor, sportresor och katalogres­or charterres­or som vanligtvis brukar infalla under försäsonge­n har fallit bort, berättar Linde.

LINDE TROR ATT läget kan ljusna efter midsommar. Dessutom säger hon att det ser ut som att turisterna från fastlandet har ökat, vilket enligt henne är glädjande.

Precis som Linde säger Ann-Louise Djupsund, vd vid Hotell Arkipelag i Mariehamn, att många resegruppe­r har fallit bort i juni, men även hon berättar om ett ökat intresse från fastlandet.

– Om man ser på julimånad ser det väldigt bra ut. Jag kan inte påminna mig om att vi någonsin har haft så här bra förhandsbo­kningsläge.

Dessutom säger Djupsund att gäster oftast stannar en till två nätter, men nu stannar många ända upp till en vecka.

Hon tror att det ökade intresset beror på att många väljer att ersätta till exempel sin resa till Italien med en vecka på Åland.

Vi kommer inte att se några svenska turister. Eftersom hälften av turisterna på Åland är svenskar måste vi få till en ökning av turister från finska sidan för att kompensera det svenska bortfallet. Det är den åländska utmaningen. Lasse Luoma, vd vid Strandnäs hotell och Gröna uddens camping

LASSE LUOMA driver Strandnäs hotell och Gröna uddens camping. Även Luoma säger att det är inrikestur­ismen som Åland får leva på i år. Enligt honom borde alla marknadsfö­ringspenga­r riktas till den finska marknaden.

– Vi kommer inte att se några svenska turister. Eftersom hälften av turisterna på Åland är svenskar måste vi få till en ökning av turister från finska sidan för att kompensera det svenska bortfallet. Det är den åländska utmaningen.

LUOMA SÄGER att det inte fanns något behov av hotelltjän­ster i april och maj i år. Däremot ser det bra ut i juli och augusti även. Efterfråga­n ökar för varje dag som går.

– Allting piggnade till efter att den finländska exitstrate­gin började diskuteras. Då började det dyka upp bokningar. Men det gäller inte maj och juni, säger Luoma.

Vad gäller campingen så tror Luoma på en bra sommar så länge vädret är fint. När gästerna bor i husbilar har de dessutom bättre möjlighete­r att hålla sig för sig själva.

 ?? SOFIE FOGDE/SPT ?? TRÖG VÅR. Camilla Linde, delägare av Hotell Cikada i Mariehamn, säger att alla skolresor, sportresor och charterres­or som vanligtvis brukar infalla under försäsonge­n har fallit bort även i år på grund av coronaepid­emin.
SOFIE FOGDE/SPT TRÖG VÅR. Camilla Linde, delägare av Hotell Cikada i Mariehamn, säger att alla skolresor, sportresor och charterres­or som vanligtvis brukar infalla under försäsonge­n har fallit bort även i år på grund av coronaepid­emin.
 ??  ?? HOTELL ARKIPELAG I MARIEHAMN. Räknar med att många från fastlandet ersätter sin resa till exempelvis Italien med en vecka på Åland.
HOTELL ARKIPELAG I MARIEHAMN. Räknar med att många från fastlandet ersätter sin resa till exempelvis Italien med en vecka på Åland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland