Åbo Underrättelser

Project Liv kör igång med insamling i Åboland

» Tanken är att förgylla vardagen för långtidssj­uka barn och deras familjer, oberoende av språk eller diagnos.

- Carina Holm 045-131 9620/carina.holm@aumedia.fi

Till och med den 17 juni pågår föreningen Project Livs första insamling i Åboland för att skapa glädje i vardagen för långtidssj­uka barn och ungdomar samt deras familjer.

– Project Liv grundades 2014 av en mamma i Jakobstad, vars son fick leukemi. Genom den här sommarinsa­mlingen samlar vi in sådant som vi sedan använder under hela året för våra överraskni­ngspaket eller drömdagar, säger Marie Bergman, som jobbar en dag i veckan för föreningen i Åboland.

BÅDE PRIVATPERS­ONER och företag får gärna bidra till insamlinge­n. Enda kravet är att sakerna ska vara nya.

– Det kan egentligen vara vad som helst som kan användas för att göra långtidssj­uka barn och ungdomar eller deras familjer glada. Vi skräddarsy­r överraskni­ngspaketen enligt barnets eller familjens intressen och delar ut paketen både till barn på sjukhus och till barn som har en tuff vardag hemma på grund av sin sjukdom.

Till barn som har klarat av stora operatione­r eller tuffa ingrepp kan föreningen dela ut ”Du klarade det”paket och den som måste fira sin födelsedag på sjukhus kan få ett partypaket, med allt som behövs. Ungdomar har fått necessärer med kosmetika. Också donationer i form av pengar tas tacksamt emot, eftersom föreningen­s verksamhet bygger på donationer.

I Pargas tar biblioteke­t emot sakerna och i Åbo kan man lämna dem i Luckan. Det kan vara leksaker eller pyssel, fiskeredsk­ap eller egentligen vad som helst – så länge det är nytt.

Den som vill får skicka med en hälsning, men det är inget krav.

FÖRENINGEN ORDNAR också omkring 50 så kallade drömdagar per år

– Våra drömdagar ordnas för familjer efter rekommenda­tion från vårdperson­al eller andra profession­ella. Det kan handla om att barnet får träffa en idol eller får åka på en lite resa eller får en klätterstä­llning på sin gård. Det kan också vara ett syskon eller hela familjen som får en drömdag.

● Företag som vill bidra får gärna kontakta Bergman på marie@projectliv.fi.

 ?? ALEXANDRA GRANBERG ?? NU I ÅBOLAND. Marie Bergman håller i trådarna för den första insamlinge­n i Åboland för Project Liv.
ALEXANDRA GRANBERG NU I ÅBOLAND. Marie Bergman håller i trådarna för den första insamlinge­n i Åboland för Project Liv.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland