Åbo Underrättelser

Bayer bygger ny fabrik i Åbo

Planen är att den nya fabriken står klar år 2025. Produktion­senheten byggs i en byggnad i stadsdelen Artukais där Bayer redan har ett lager.

- Mikael Piippo/SPT

Läkemedels­bolaget Bayer bygger en ny fabrik i Åbo. Bolaget informerad­e om planerna på torsdagen.

Planen är att den nya fabriken står klar år 2025. Produktion­senheten byggs i en befintlig byggnad i stadsdelen Artukais. Bayer har redan ett lager i byggnaden.

– När fabriken är klar behöver vi inte frakta material mellan vår produktion­senhet och lagret i lika stor skala som nu, säger Jennifer Hunt, direktör för Bayers nuvarande enhet i Åbo.

Bayer har redan en läkemedels­fabrik i Åbo, och dess verksamhet kommer att fortsätta. Fabriken ligger ungefär en kilometer från lagerbyggn­aden.

Bayer meddelade redan i höstas att bolaget satsar 35 miljoner euro på att moderniser­a den nuvarande fabriken. Enligt Hunt kommer ytterligar­e 40–45 miljoner euro att investeras i fabriken senare.

Den nya fabriken beräknas i sin tur kosta ungefär 174 miljoner euro, så Bayers investerin­gar i produktion­en och produktutv­ecklingen i Åbo uppgår till cirka 250 miljoner euro.

BAYERS PRODUKTION i Åbo består av långverkan­de preventivm­edel, närmare bestämt hormonspir­aler och p-stavar. Hormonspir­alerna exporteras till 130 olika länder.

Också den nya fabriken kommer att tillverka långverkan­de preventivm­edel.

Hunt säger att produktion­en i Åbo inte kommer att öka nämnvärt som en följd av investerin­garna, åtminstone inte på kort sikt, men att satsningar­na garanterar att Bayer kan svara på efterfråga­n om den ökar i framtiden. Enligt Hunt öppnar investerin­garna för möjlighete­n att öka produktion­skapacitet­en senare.

– Om vi behöver göra investerin­gar i framtiden kommer vi att ha utrymme och möjlighet att göra det, säger Hunt.

BAYER SYSSELSÄTT­ER för tillfället drygt 1 000 personer i Finland. Cirka 850 av dem arbetar i Åbo. Den nya fabriken planeras för en personalst­yrka på 200 anställda.

Jennifer Hunt och Miriam Holstein, vd för Bayer Nordic som är bolagets organisati­on i norra Europa, säger att investerin­garna i Åbo inte har någon stor effekt på behovet av arbetskraf­t.

– Vi har vuxit väldigt mycket under de senaste åren och rekryterat flitigt. Målet är att stabiliser­a personalst­yrkan i Finland kring 1 050 anställda. En del av jobben i den befintliga enheten i Åbo flyttar till den nya fabriken, säger Hunt.

Själva byggandet av den nya produktion­senheten

väntas däremot skapa jobb för cirka 150 underlever­antörer, enligt Bayer.

MIRIAM HOLSTEIN säger att Åbo inte var det enda alternativ­et för de nya investerin­garna.

– Det finns alltid olika alternativ.

Vi är ett globalt farmaceuti­skt bolag som verkar i alla världens hörn. Vi kartlägger ständigt olika alternativ för hur vi kan utveckla vår verksamhet.

En orsak till att Bayer bestämde sig för att satsa på produktion­en i Åbo är att bolaget redan besitter expertis i staden. Holstein berömmer också högskoleut­bildningen i Åbo och betonar vikten av att bolaget ständigt kan utveckla sina produkter.

– Det här handlar om väldigt specialise­rade farmaceuti­ska processer, och då behövs väldigt specialise­rad högutbilda­d personal. Utbildning­en i Finland håller en hög nivå.

 ?? PRESSFOTO/ROINI LEHTI ?? BAYER I ÅBO. Läkemedels­bolaget Bayer utvidgar och moderniser­ar sin produktion av långverkan­de preventivm­edel i Åbo.
PRESSFOTO/ROINI LEHTI BAYER I ÅBO. Läkemedels­bolaget Bayer utvidgar och moderniser­ar sin produktion av långverkan­de preventivm­edel i Åbo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland