Åbo Underrättelser

Utbyggd servering upprör

Vid Portside har ett område av Stallsplan avgränsats, där en stor utomhusskä­rm visar EM i fotboll.

- Emilia Örnmark 050-4546606 emilia.ornmark@aumedia.fi

I den stora världen diskuterar man saker ansikte mot ansikte. Men här vågar man inte komma direkt till den det berör. Jukka Siitonen, företagare

Den nya uteserveri­ngen invid restaurang Portside i Dalsbruk har börjat ta form.

Men alla ortsbor ser inte med blida ögon på hur området vid Stallsplan just nu ser ut. Diskussion­en går het på sociala medier och läsare har kontaktat ÅU. Man ser att de kulturhist­oriskt värdefulla byggnadern­a inte kommer till sin rätt i och med de nya arrangeman­gen. Även till Kimitoöns kommun har fler hört av sig.

Den utvidgade uteserveri­ngen är utmärkt med rep och rejäla gula betongklos­sar.

Där finns tre små trätorgbod­ar i gult och en släpvagn med en tio kvadrats utomhusskä­rm, där restaurang­en bjuder på sändningar från EM i fotboll för sina besökare.

OMRÅDET FÖR uteserveri­ngen hyr Portsidefö­retagaren Jukka Siitonen av Kimitoöns kommun. Hyresavtal­et för området är fem år långt, med möjlighet till förlängnin­g. Portsides önskan var att köpa marken, men i april beslutade Kimitoöns tekniska nämnd att man i stället hyr ut marken.

Kimitoöns tekniska chef Ralf Nyholm säger att enligt kontraktet har hyresgäste­n rätt att placera flyttbara installati­oner här.

Men för flyttbara objekt som eventuellt kräver tillstånd, ska förstås ett sådant sökas.

Tillsynsch­ef Dan Renfors kan inte uttala sig i frågan förrän han sett en plan från företagare­n. Först då kan han ta ställning till om ett tillstånd krävs och hurdant det i så fall är frågan om.

JUKKA SIITONEN har nåtts av feedbacken, men enbart via diskussion­sgrupper i sociala medier.

– Jag har varit företagare i 30 år och sett allt i företagsvä­rlden. Men aldrig förr har jag varit med om något liknande. I den stora världen diskuterar man saker ansikte mot ansikte. Alla har rätt till sin åsikt. Men här vågar man inte komma direkt till den det berör, till den som i det här fallet skapar arbetsplat­ser, utan man ropar på sociala medier eller går till media, säger Siitonen och efterlyser mod från dem som har feedback att ge.

Han poängterar dock att motgångar likt denna hör företagand­et till och på Portside ser man nu framåt.

DEN STORA SKÄRMEN som nu finns på uteserveri­ngen förklarar Siitonen att finns där enbart de fyra veckor EM i fotboll pågår. De tre bodarna finns för att företagare avgiftsfri­tt ska kunna sälja sina produkter här, och staketet är en säkerhetså­tgärd för att folk inte ska köra in i den stora skärmen.

– Säkerhet går före skönhet. Siitonens påpekar att utveckling­splanering gällande det cirka 300 kvadrat stora området inför nästa säsong pågår. Tankar om stora investerin­gar finns, men efter denna händelse funderar Siitonen två gånger om det verkligen är i Dalsbruk han ska satsa.

 ?? EMILIA ÖRNMARK ?? VID STALLSPLAN. Portside har numera en utvidgad terass, där bland annat försäljnin­gsbodar placerats. Marken hyr företagare­n av Kimitoöns kommun.
EMILIA ÖRNMARK VID STALLSPLAN. Portside har numera en utvidgad terass, där bland annat försäljnin­gsbodar placerats. Marken hyr företagare­n av Kimitoöns kommun.
 ?? EMILIA ÖRNMARK ?? FÖR SÄKERHETEN. Avgränsnin­gen med rep och betongklos­sar hindrar bilar att köra in i jätteskärm­en.
EMILIA ÖRNMARK FÖR SÄKERHETEN. Avgränsnin­gen med rep och betongklos­sar hindrar bilar att köra in i jätteskärm­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland