Åbo Underrättelser

Sjökabel kan skada båtar

Caruna lämnade sjökabel på botten utanför brygga. Båtförare kom undan med blotta förskräcke­lsen.

- Kim Lund 040-587 3759/kim.lund@aumedia.fi

För snart två veckor sedan fastnade en båtförare i en gammal kabel som stack upp från bottnen bredvid Nagus segelsälls­kaps brygga i Södra hamnen i Nagu. Caruna hade ersatt sjökabeln med en luftkabel och lämnat kvar den gamla kabeln på bottnen.

Pargas stad lät muddra hamnen för två år sedan och i samband med det brast kabeln. Pargas stads underhålls­ingenjör Stefan Illman säger att staden agerade i god tro och att man utgick från att Caruna städar upp efter sig.

– Jag tycker inte det var okej att lämna kvar kabeln och staden visste inte ens om att den låg där. Det skulle vara intressant att veta hur många andra gamla kablar som ligger kors och tvärs i våra vatten.

VID CARUNA känner driftschef Jörgen Dahlqvist inte till det aktuella fallet och kan därför inte kommentera varför kabeln låg kvar på bottnen. På ett allmänt plan säger han att det kan vara svårt att få upp gamla kablar, i synnerhet då de ligger på djupt vatten.

– Kablar som ligger på havsbottne­n kan vara omöjliga att få upp och därför blir de kvar. Men det finns undantag. Om de ligger på grunt vatten strävar vi till att lyfta dem.

– Det är ganska få sjökablar som ersätts med nya, så det är inget stort problem.

KABLARNA ÄR I allmänhet utmärkta med kabeltavlo­r på land och på sjökortet med kabelsymbo­ler och enligt Dahlqvist är det inte så vanligt att Caruna kontaktas av båtförare som fastnat i dem.

– Vi får några anmälninga­r per år om kablar som har gått av.

Pargas stad har nu beställt en pråm som ska ta bort kabeln i Södra hamnen.

Jag tycker inte det var okej att lämna kvar kabeln och staden visste inte ens om att den låg där. Stefan Illman, Pargas stad

 ?? KIM LUND ?? OKÄND KABEL. Det var utanför den här bryggan som Flipperäga­ren fastnade i den gamla sjökabeln.
KIM LUND OKÄND KABEL. Det var utanför den här bryggan som Flipperäga­ren fastnade i den gamla sjökabeln.
 ?? KIM LUND ?? TUR I OTUREN. Kabeln snurrade flera varv runt propellern, men skadade ändå inte drevet.
KIM LUND TUR I OTUREN. Kabeln snurrade flera varv runt propellern, men skadade ändå inte drevet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland