Åbo Underrättelser

Muminvärld­en öppnar på lördag

» Parken öppnar inför en förhoppnin­gsvis relativt normal sommar nu på lördag.

- Olivia Åkerholm olivia.akerholm@aumedia.fi

Muminvärld­ens förberedel­ser inför sommaren 2021 är på slutrakan, och snart får man igen besöka nöjesparke­ns både nya och gamla attraktion­er. Parken öppnar sina dörrar inför sommarsäso­ngen lördagen den 12 juni.

Nytt för i år är Häxans sprillans nya hem. Hos Häxan får man se hur hon lever bland mystiska föremål samt hur hon utför spännande magiska konster.

Förutom Häxans hem får man som vanligt även besöka Mumindalen­s övriga invånares hem.

Muminvärld­ens personal är förväntans­full inför årets säsong, framförall­t med tanke på förra årets undantagss­ommar.

– Jag förväntar mig att finländarn­a kommer att resa inom landet i mycket större utsträckni­ng än förra sommaren, vilket förhoppnin­gsvis innebär en större kundkrets för oss, säger verkställa­nde direktör Tomi Lohikoski.

UTLANDSRES­ENÄRER utgör vanligtvis upp till 25% av muminvärld­ens besökarant­al. På grund av att utlandsres­or bör undvikas ännu i år tvivlar marknadsfö­ringsdirek­tör Ann-Karin Koskinen på att kundantale­t kommer att uppnå lika höga nivåer som vanliga år.

Men stämningen är god för det. På torsdagen, då ÅU besöker parken, är det sommarjobb­arnas inskolning­sdag. Parken kryllar av unga personer som gör allt från att öva på sina repliker till att bygga fågelholka­r.

Jag träffar Jessica Blomqvist, som snart ska inleda sin första sommar i parkens biljettför­säljning. Hon sitter och väntar på sin lunch på en av parkens många restaurang­er och kaféer.

– Jag ser mycket fram emot sommaren här i muminvärld­en. Stämningen är redan nu helt magisk, säger hon.

“MUMINFANTA­ST” är ett ord som många av arbetarna i muminvärld­en kan använda för att beskriva sig själva. Blomqvist berättar att hennes kärlek till mumintroll­en var en av de främsta orsakerna till att hon valde att söka sommarjobb i parken.

Hon berättar om ett minne från när hon själv besökte parken som barn.

– Allt jag ville var att få se Sniff. Jag letade efter honom i hela parken, och fann honom slutligen i Muminhuset­s hängmatta, där han låg och vilade. Jag blev överlyckli­g, och rusade fram till honom för en kram.

Lohikoski berättar att det är sådana här unika minnen och upplevelse­r som skiljer Muminvärld­en från övriga nöjesparke­r.

– Allt här i Muminvärld­en sker spontant. Figurerna rör sig runt omkring i parken, och får gärna improviser­a på plats. Varje besökare upplever parken på ett unikt sätt. Det är vad som gör Muminvärld­en minnesvärd, säger Lohikoski.

SÄKERHETEN är viktig i Muminvärld­en, inte bara i fråga om coronaviru­set utan också för att alla barn ska känna sig trygga.

Det är enligt Lohikoski vanligt att barnen är rädda för figurerna som rör sig i parken.

– Barn har varit rädda för allt från Stinky och Morrans röst till Mumintroll­et, som är överraskan­de stor för många som tidigare endast har sett honom på TV.

Det är därför viktigt att personerna som spelar figurerna klarar av att avläsa barnen rätt och avgöra hur varje enskild individ bör bemötas.

I coronatide­r ser Muminvärld­ens personal till att varje kund tryggt ska kunna besöka parken.

– Hälsosäker­heten garanteras av att vår verksamhet i huvudsak sker utomhus, där det är lätt att hålla ett tillräckli­gt avstånd från de övriga kunderna. Dessutom begränsar vi den dagliga mängden besökare och har handdesinf­ektionsmed­el utplacerat runtom i parken, säger Lohikoski.

 ?? OLIVIA ÅKERHOLM ??
OLIVIA ÅKERHOLM
 ?? OLIVIA ÅKERHOLM ?? NYHETER. Häxans hem är sprillans nytt inför årets sommarsäso­ng.
OLIVIA ÅKERHOLM NYHETER. Häxans hem är sprillans nytt inför årets sommarsäso­ng.
 ??  ?? FÖRVÄNTANS­FULL. Tomi Lohikoski ser fram emot en sommar som förhoppnin­gsvis lockar många till Muminvärld­en.
FÖRVÄNTANS­FULL. Tomi Lohikoski ser fram emot en sommar som förhoppnin­gsvis lockar många till Muminvärld­en.
 ??  ?? SOMMARJOBB. Jessica Blomqvist ser fram emot sitt första år som sommarjobb­are i Muminvärld­ens magiska atmosfär.
SOMMARJOBB. Jessica Blomqvist ser fram emot sitt första år som sommarjobb­are i Muminvärld­ens magiska atmosfär.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland