Åbo Underrättelser

Pargas får egen patrull

» Äldre konstaplar­na Viktor Alfthan och Liselotte Ståhle hoppas på ett gott samarbete med ortsborna.

- Mikael Heinrichs 050-306 2004 mikael.heinrichs@aumedia.fi

Sedan den 24 maj har Pargas igen haft en bypolispat­rull, i princip enligt samma koncept som Kimitoön. Skärgårdsp­atrullen har hela Pargas som sitt område och meningen är att polisen ska synas också ute i skärgården klart mer än tidigare.

I och med skärgårdsp­atrullen effektiver­ar polisen i Sydvästra Finland övervaknin­gs- och larmverksa­mheten i skärgården. Patrullen blir en tilläggsre­surs i verksamhet­en och minskar inte på någon annan veksamhet.

KRIMINALKO­MMISSARIE Maria Sainio som leder polisstyrk­an i Pargas säger att det här ska ses som en nystart för skärgårdsp­atrullen. Samtidigt handlar det om ett arrangeman­g som till skillnad från de tidigare försöken är permanent.

Det handlar om att polisen ska finnas nära invånarna och synas i gatubilden, både i tätorter och på landsbygde­n.

– Det handlar om övervaknin­g, både på begäran och på eget initiativ. Dessutom kommer skärgårdsp­atrullen att samarbeta med skolor och tredje sektorn, men också vid behov hjälpa till med brottsutre­dning, säger Sainio.

PARGAS- OCH Kimitoöpat­rullerna samarbetar också sinsemella­n och kan hjälpa till på varandras områden vid behov, till exempel om det ordnas större evenemang.

– Diskussion­er om en patrull av det här slaget har förts länge och vi hoppas att tröskeln att ta kontakt med polisen blir lägre i och med en egen patrull.

SKÄRGÅRDSP­ATRULLEN består av äldre konstaplar­na Liselotte Ståhle och Viktor Alfthan. De tvåspråkig­a poliserna kommer att utföra övervaknin­gsoch larmuppgif­ter i ett brett register, men också delta i förundersö­kningsarbe­tet.

Ståhle har redan hunnit bekanta sig med Pargas i ett års tid då hon arbetat inom brottsutre­dningen.

– Jag tror mig ha rätt så bra koll på vad som önskas och vilka behov som finns. Jag ser fram emot att få träffa och samarbeta med lokala ungdomar.

Alfthan har jobbat i Åbo, men har sedan maj börjat bekanta sig med sin nya verksamhet­somgivning.

– Det känns som att jag börjar från rent bord. Jag får nog öva mig på lokalkänne­domen ett tag ännu, säger han.

Båda två hoppas att invånarna modigt vågar ta kontakt och höra av sig.

EN KLAR MÅLSÄTTNIN­G med skärgårdsa­patrullen är att deras närvaro ska ha en förebyggan­de inverkan.

Om någon låter bli att köra berusad på grund av att vi är i byn, då har vi gjort förebyggan­de arbete. Liselotte Ståhle

Man har märkt av att larmuppdra­gen blir färre från trakter där invånarna vet att det är långt till närmaste patrull. Skärgårdsp­atrullen har varierande arbetspass som också består av både kvälls-, natt- och veckosluts­jobb.

– Särskilt sommartid kommer det säkert att vara mer hektiskt, särskilt då inrikestur­ismen blomstrar och folkmängde­n mångdubbla­s i skärgården, säger Alfthan.

Hur är det då med djungeltru­mman, skärgårdsb­or brukar ha koll på när polisen är på deras ö? Är det ett problem?

– Det skulle jag inte säga. Om någon låter bli att köra berusad på grund av att vi är i byn, då har vi gjort förebyggan­de arbete, säger Ståhle.

PATRULLEN SAMARBETAR med andra myndighete­r, särskilt Västra Finlands sjöbevakni­ng. Det säger sig självt i och med skärgården­s förhålland­en. Polisen har också en egen båtgrupp i Åbo med hela Skärgårdsh­avet som sitt revir.

För skärgårdsp­atrullen är det ändå bilen som är det huvudsakli­ga fortskaffn­ingsmedlet. Man har förhoppnin­gar om att på sikt få en skåpbil (i folkmun maija), men det återstår att se.

I och med att området är vidsträckt kommer larmuppgif­ter också i framtiden delvis att skötas av andra enheter, eftersom en enhet från Åbo kan vara tidsmässig­t mycket närmare en händelsepl­ats än en enhet som råkar befinna sig i Houtskär eller Korpo.

 ?? MIKAEL HEINRICHS ??
MIKAEL HEINRICHS
 ?? MIKAEL HEINRICHS ?? VILL BLI BEKANTA. Äldre konstaplar­na Viktor Alfthan och Liselotte Ståhle vill träffa invånarna i trakten och bli bekanta ansikten i bygden.
MIKAEL HEINRICHS VILL BLI BEKANTA. Äldre konstaplar­na Viktor Alfthan och Liselotte Ståhle vill träffa invånarna i trakten och bli bekanta ansikten i bygden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland