Åbo Underrättelser

Åbo stad nöjd med Bayers jätteinves­tering

» En betydelsef­ull investerin­g för Åboregione­n, läkemedels­industrins centrum, och för Finland, enligt staden.

-

Åbo stad är nöjd över läkemedels­företaget Bayers omfattande investerin­g i Åbos produktion­sanläggnin­g. Bayer investerad­e 250 miljoner euro i Åbo, vilket är en av de största investerin­garna i Finland under de senaste åren.

– Investerin­gen förstärker Åbos position som läkemedels­utveckling­ens och -produktion­ens centrum i Finland. Åbo blir nu en internatio­nellt förstklass­ig stad i läkemedels­industrin, säger Niko Kyynäräine­n, livskrafts­direktör för Åbo stad, i ett pressmedde­lande.

Bayer kommer att bygga en ny läkemedels­fabrik i Åbo och moderniser­ar samtidigt den befintliga produktion­sanläggnin­gen. Den nya fabriken kommer att vara en av de modernaste industrian­läggningar­na där automatise­ring och robotik utnyttjas i stor utsträckni­ng, skriver staden i pressmedde­landet.

BAYER HAR MER ÄN tusen anställda i Finland, varav de flesta arbetar i Åbo. Med investerin­gen och den ökande efterfråga­n kommer företaget att behöva kompetent arbetskraf­t i Åbo under de kommande åren.Staden vill stöda och underlätta tillgången till arbetskraf­t på alla sätt.

– Åboregione­ns mångsidiga näringsliv­sstruktur och det starka samarbetet inom undervisni­ng och forskning på våra campus stöder långsiktig utveckling. Åbo är starkt engagerad i det samarbetet, säger Kyynäräine­n i pressmedde­landet.

Bayer själv säger att investerin­gen stärker bolagets fotavtryck i Finland och även Åbos roll som världens preventivm­edelshuvud­stad.

– Vi är stolta över Bayers långsiktig­a engagemang i Åbo och företagets ansvarsful­la strategi att ge hundramilj­oner kvinnor i fattiga länder möjlighet till moderna preventivm­edel och familjepla­nering, säger Kyynäräine­n.

Enligt Bayer spelar Åbo en viktig roll i företagets globala strategi för hållbar utveckling, i linje med FN:s mål för hållbar utveckling. Enligt bolaget kommer investerin­gen att främja åtgärder för att stödja kvinnors jämställdh­et och verksamhet som stöder familjepla­nering – åtgärder som gjorts i Åbos anläggning i 30 år.

LÄKEMEDELS­UTVECKLING­ENS förutsättn­ingar i Åbo har utvecklats systematis­kt i flera år. Utveckling­en som sker i Åbo är globalt känd.

75 procent av Finlands läkemedels­export genereras i och runt Åbo. Ungefär hälften av Finlands företag inom läkemedels- och diagnostik­sektorn finns i Åboregione­n. Över tusen forskare i över hundra forsknings­grupper från Hälsocampu­s

Turku fungerar som innovation­sekosystem­et HealthTurk­us ryggrad.

Finska originallä­kemedelsut­vecklingen inleddes i Åbo på 1970-talet. Totalt 22 läkemedel som har kommit ut på marknaden har utvecklats i Finland, varav 21 har utvecklats av företag som har en bidragande anläggning i Åbo.

Åbo Akademi och Åbo Universite­t har också strategisk­a tyngdpunkt­er i läkemedels­utveckling och diagnostik.

Läkemedels­industrins, diagnostik­ens och hälsotekno­logins utveckling stöds genom många lokala samarbetsp­rojekt, som får fart av regionens utveckling­sföretag Turku Science Park Oy.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland