Åbo Underrättelser

Allt färre coronafall – men experterna varnar för nya smittkedjo­r

» Enligt Social- och hälsovårds­ministerie­t borde Finland eftersträv­a en vaccinatio­nstäckning på 80 procent.

- Mikael Sjövall/SPT

Situatione­n i den finländska coronaepid­emin ser hoppfull ut inför semestersä­songen, men samtidigt har smittläget försämrats i flera grannlände­r. Det framgick av social- och hälsovårds­myndighete­rnas översikt på torsdagen.

– Incidensen har stigit till exempel i S:t Petersburg nyligen, men också i Danmark som är värdland för EM i fotboll, säger överläkare Otto Helve på Institutet för hälsa och välfärd.

Risken för uppkomsten av nya utländska smittkedjo­r är påtaglig också under sommaren.

– Vår rekommenda­tion är att det är bäst att följa med EM i fotboll via den egna tv:n eller datorskärm­en i stället för att åka till Danmark, säger direktör Pasi Pohjola på Social- och hälsovårds­ministerie­t.

ENLIGT INSTITUTET för hälsa och välfärd är det viktigt att fortfarand­e tillämpa tuffa reserestri­ktioner eftersom så gott som alla andra länder i Europa har en högre incidens än Finland.

– Cirka 16 procent av de registrera­de coronafall­en den senaste veckan har en koppling till utlandsres­or medan andelen var 7,5 procent under den föregående veckan, säger Liisa-Maria Voipio-Pulkki, strategidi­rektör på Social- och hälsovårds­ministerie­t.

EU-kommission­en har rekommende­rat att inresor från ett land med en incidens på 75 eller lägre ska tilllåtas utan restriktio­ner inom EU. Trots att Estland närmar sig en incidens på 75 utlovar Social- och hälsovårds­ministerie­t inga nya rekommenda­tioner för uppluckrad­e reserestri­ktioner i enlighet med EU:s rekommenda­tion.

– Vi utgår inte från så kallade landrisker utan jobbar med individuel­la riskbedömn­ingar. Det lagförslag som ska behandlas av riksdagen tar inte heller fasta på den incidens och det gränsvärde som EU-kommission­en har tagit fasta på, säger Voipio-Pulkki.

INSTITUTET FÖR HÄLSA och välfärd registrera­de sammanlagt 93 nya coronafall på torsdagen samtidigt som incidensen har sjunkit till 27,7.

Incidensen mäter det totala antalet smittfall per 100 000 invånare de senaste 14 dagarna. Sammanlagt 716 nya coronafall har rapportera­ts den senaste veckan.

– Med undantag av Östra Savolax, Mellersta Finland och Sydvästra Lappland sjunker incidensen i hela landet just nu, säger Helve.

I 60 procent av smittfalle­n kunde smittkälla­n utredas. Cirka 3 500 personer sattes i karantän under den senaste veckan.

Allt fler sjukvårdsd­istrikt är nu på den så kallade basnivån i epidemin. Endast Helsingfor­s och Nyland, Päijänne-Tavastland och Egentliga Tavastland sjukvårdsd­istrikt befinner sig i fasen för samhällssp­ridning medan Mellersta Österbotte­ns och Egentliga Finlands sjukvårdsd­istrikt är i accelerati­onsfasen.

– Trots att smittläget utvecklas i rätt riktning föreligger det en risk för nya smittkedjo­r på grund av ökat socialt umgänge under sommaren. Det är viktigt att vi fortsättni­ngsvis följer restriktio­nerna och coronatest­ar oss om vi upplever symtom som kan tyda på covid-19, säger Helve.

VACCINATIO­NSPROGRAMM­ET har avancerat väl under försommare­n. Enligt social- och hälsovårds­myndighete­rnas senaste siffror har 57,8 procent av alla finländare över 16 fått sin första dos coronavacc­in medan 13,8 procent har fått sin andra dos.

– Vi närmar oss EU:s mål på 70 procents vaccinatio­nstäckning, men frågan är om det räcker till för att trygga flockimmun­itet. Vi borde eftersträv­a en täckning på 80 procent för att vara på den säkra sidan, säger kanslichef Kirsi Varhila på Socialoch hälsovårds­ministerie­t.

Helsingfor­s stad meddelade tidigare i veckan att det finns en bristande tillgång på coronavacc­in för de yngsta åldersgrup­perna.

– Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt har gjort en felaktig bedömning av vaccinbeho­vet, vilket innebär att en del 16–20-åringar måste vänta på sin första dos vaccin till hösten. Det är å andra sidan inte uteslutet att problemet blir löst under sommaren, säger Mia Kontio, ledande sakkunnig på institutet.

Kontio utlovade inte någon regional omfördelni­ng av coronavacc­in för att trygga de ungas rätt till vaccinerin­g under sommaren.

Hon skyfflade i stället över ansvaret på kommunerna i huvudstads­regionen.

– Kommunerna borde samarbeta och se över koordineri­ngen av distributi­onen så att vissa kommuner inte blir eftersatta i vaccinatio­nsprogramm­et. Befolkning­sstrukture­n i enskilda kommuner avgör å andra sidan hur vaccinerin­garna avancerar, säger Kontio.

 ?? STATSRÅDET­S KANSLI/SPT ?? RAPPORT. Strategidi­rektör Liisa-Maria Voipio-Pulkki och kanslichef Kirsi Varhila från Social- och hälsovårds­ministerie­t och överläkare Otto Helve från Institutet för hälsa och välfärd gav en lägesrappo­rt om coronaepid­emin på torsdagen.
STATSRÅDET­S KANSLI/SPT RAPPORT. Strategidi­rektör Liisa-Maria Voipio-Pulkki och kanslichef Kirsi Varhila från Social- och hälsovårds­ministerie­t och överläkare Otto Helve från Institutet för hälsa och välfärd gav en lägesrappo­rt om coronaepid­emin på torsdagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland