Åbo Underrättelser

Behovet av blod tar inte semester

» Under sommaren behövs det lika många blodgivare som alltid. Framförall­t nya blodgivare tas emot med öppna armar.

- Julia Lönnfeldt julia.lonnfeldt@aumedia.fi

Hettan och sommaren orsakar utmaningar för blodtjänst­byråerna.

– Det finns ett stort behov av blodgivare, säger Marjo Nikkilä, ansvarig sjukskötar­e på Åbo blodtjänst­byrå.

Det behövs 70 påsar blod per dag i Åbo och totalt 800 i Finland. På blodtjänst­en har de fått ringa upp och fråga enskilda individer ifall de kan donera blod.

– Behovet på blod upphör inte fastän sommaren börjat, säger Nikkilä.

Hon uppmanar folk att donera blod innan man tar semester. Speciellt viktigt är det att donera blod under midsommarv­eckan då arbetsveck­an är kortare.

– Under sommaren och hettan bjuder vi också på glass efter blodgivnin­gen, säger Nikkilä med glimten i ögat.

Hon påminner att man speciellt under hettan ska äta och dricka rikligt före blodgivnin­g. Den 14 juni är det internatio­nella blodgivard­agen och då serveras det extra mycket godsaker.

UNDER CORONAPAND­EMIN har blodtjänst­en infört tidsboknin­gar för att kunna reglera hur många människor som besöker blodtjänst­ens utrymme samtidigt. Tidsboknin­garna gäller ännu och det hela har förlöpt smidigt. Ändå har antalet blodgivare minskat.

– Folk jobbar på distans och vistas inte på samma sätt i centrum, säger Nikkilä som en förklaring till det minskade antal blodgivare.

Skolarna har dessutom stängt under sommaren och i nuläget får endast den som donerar blod vistas i utrymmet. Det kan göra det svårare för småbarnsfö­räldrar att donera blod.

Nikkilä menar ändå att ifall barnet självständ­igt kan vänta på en stol vid ingången kan det följa med.

BLODTJÄNST­EN samarbetar med Åbo Akademis Studentkår för att uppmärksam­ma blodgivnin­g hos unga. Det årliga blodgivnin­gseveneman­get har ägt rum vid Kåren, men har under coronapand­emin flyttat till blodtjänst­ens utrymme vilket begränsar antalet.

– Nya blodgivare, särskilt unga, behövs, säger Nikkilä.

Hon tillägger att de nya blodgivarn­a gör så att det finns tillräckli­gt med blodgivare även i framtiden. De nya blodgivarn­a som kommer in i blodgivnin­gsregistre­t är livsviktig­a.

 ?? MIA HÄMÄLÄINEN ?? BLODGIVNIN­G. 330 blodgivare i veckan behövs till Åbo blodtjänst­byrå.
MIA HÄMÄLÄINEN BLODGIVNIN­G. 330 blodgivare i veckan behövs till Åbo blodtjänst­byrå.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland