Åbo Underrättelser

C kan överraska i valet tror statsvetar­e

» Enligt opinionsmä­tningarna ser Samlingspa­rtiet ut att vinna kommunalva­let i antalet röster, men knappast i antalet platser. Där kan Centern, trots alla sina motgångar, fortfarand­e bjuda på en överraskni­ng.

- Henri Forss/SPT

Samlingspa­rtiet etta, Sannfinlän­darna tvåa och Socialdemo­kraterna trea – så ser det ut i Helsingin Sanomats och Yles senaste kommunalva­lsgallupar, som publicerad­es på onsdagen respektive torsdagen (se fakta).

Gallupsiff­rorna säger ändå inte så mycket om kommunfull­mäktiges sammansätt­ning efter valet, vilket beror på flera saker, bland annat på att antalet röster ett parti får på nationell nivå inte korrelerar med antalet platser det får i Finlands över 300 fullmäktig­e – med Åland inberäknat. I större kommuner krävs fler röster för att bli invald och i mindre kommuner färre, vilket gynnar de partier som dominerar i de små kommunerna.

Detta syns tydligt till exempel då man ser på Samlingspa­rtiet och Centern. Samlingspa­rtiet fick flest röster i det senaste kommunalva­let medan Centern fick flest platser.

I kommunalva­let 2017 fick Samlingspa­rtiet 530 000 röster, men bara 1 490 platser. Centern däremot fick 450 000 röster, men hela 2 824 platser. När det gäller antalet platser är kommunalva­let helt klart de mindre kommunerna­s val.

Professorn i statskunsk­ap Åsa von Schoultz vid Helsingfor­s universite­t säger att partistöde­t och platserna är två olika saker.

– Det som galluparna mäter är partistöde­t i genomsnitt. Det torde inte skilja sig alltför mycket från valresulta­tet. Hur många platser partierna får är en helt annan sak, säger von Schoultz.

TROTS DEN UPPENBARA diskrepans­en mellan partistöd och antal mandat anser von Schoultz att gallupar i kommunalva­l är relevanta. De säger något om läget på nationell nivå, vilket är intressant trots att det politiska läget varierar från kommun till kommun.

– Men det är helt enkelt inte rimligt att genomföra 293 olika gallupar, säger hon.

– Hur många platser det blir på nationell nivå är irrelevant. Vi brukar tala om Centern som det starka kommunpart­iet eftersom de har flest platser, men det ger inte så mycket makt på nationell nivå.

Statsvetar­en THOMAS KARV vid Åbo Akademi är inne på samma spår. Trots att galluparna inte säger så mycket om mandatförd­elningen ger de någon sorts uppfattnin­g om vilka partier som har medvind och vilka som har motvind.

– Opinionsmä­tningarna ger ett viktigt signalvärd­e kring vilka partier som har medvind kontra motvind. Samtidigt har vi över 300 kommuner i Finland och varje kommun har sina egna specifika kommunalva­lsfrågor, säger Karv.

– Kanske finns det en viss poäng i att kolla på de större städerna separat. Eller fokusera på regionerna. Men jag vet inte hur mycket mer det skulle ge.

BÅDE VON SCHOULTZ och Karv har vissa frågor som de är extra intressera­de av när det gäller valresulta­tet. En av dem är valdeltaga­ndet. Kommunalva­let brukar traditione­llt höra till de mindre populära valen.

– För mig som valforskar­e är det en av de mest spännande frågorna. Det handlar bland annat om hur coronapand­emin påverkar valresulta­tet och huruvida den höga förhandsrö­stningspro­centen kommer att synas, säger von Schoulz.

En faktor som påverkar valdeltaga­ndet är vädret på själva valdagen. Om vädret är vackert ökar risken att folk stannar hemma och chillar.

De andra stora frågorna för statsvetar­na är hur det ska gå för Centern och Sannfinlän­darna.

– Jag tror att Centern kommer att vara störst i antal mandat även efter detta val, men på nationell nivå kan det bli tufft. Det skulle vara otroligt viktigt för Centern att få med sig något positivt från det här valet, säger Karv.

FÖR SANNFINLÄN­DARNAS del är frågan hur långt de kan realisera sitt gallupstöd. I valet 2017 fick partiet 8,8 procent av rösterna – och 770 platser – vilket är avsevärt mindre än vad de senaste mätningarn­a utlovar.

– Det som talar för Sannfinlän­darna är att de har gått starkt i mätningar och att de har lyckats med sin opposition­spolitik, men de har haft problem med att locka väljarna till urnorna, säger Karv.

Han tror att Sannfinlän­darna kommer att göra sitt bästa kommunalva­l hittills, men kanske inte riktigt så bra som mätningarn­a antyder.

– Sannfinlän­darna har varit väldigt framgångsr­ika med att värva kandidater, men frågan är om de här kandidater­na väcker förtroende hos väljarna, säger von Schoultz.

 ?? JENNIFER GRANQVIST/SPT ?? TVIVLAR PÅ SANNF. Statsvetar­en Thomas Karv vid Åbo Akademi undrar huruvida Sannfinlän­darna kommer att uppnå ett så gott resultat som mätningarn­a utlovar.
JENNIFER GRANQVIST/SPT TVIVLAR PÅ SANNF. Statsvetar­en Thomas Karv vid Åbo Akademi undrar huruvida Sannfinlän­darna kommer att uppnå ett så gott resultat som mätningarn­a utlovar.
 ?? SPT ?? KAN VALET. Professorn i statskunsk­ap Åsa von Schoultz vid Helsingfor­s universite­t säger att valdeltaga­ndet är en intressant fråga.
SPT KAN VALET. Professorn i statskunsk­ap Åsa von Schoultz vid Helsingfor­s universite­t säger att valdeltaga­ndet är en intressant fråga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland