Åbo Underrättelser

ÅST stöder stadsteate­rn med regnbågssk­ärmar

» Teaterchef Jukka Aaltonen säger att den stora debatten kring övergångss­tället visar hur viktigt stadsteate­rns initiativ var.

- Lukas Söderqvist lukas.soderqvist@aumedia.fi

Det är en jättebra idé att stadsteate­rn tar initiative­t för tolerans. Jukka Aaltonen, teaterchef ÅST

Annonsskär­marna vid Åbo Svenska Teater lyser upp i regnbågens alla färger.

”Vi stöder Turun Kaupungint­eatteri:s sätt att kommunicer­a sina värderinga­r. Vi står för jämlikhet.” skriver Åbo Svenska Teater i ett Facebookin­lägg.

Dessa färger är ett svar på det regnbågsfä­rgade övergångss­tället utanför Åbo stadsteate­r, som målades för att uppmärksam­ma Priderörel­sen och samtidigt signalera att man är för tolerans, och fördomsfri­het och att man stöder sexuella minoritete­r och olika könsidenti­teter.

Övergångss­tället målades av Åbo stad, på initiativ av stadsteate­rns dramaturg Satu Rasila. Ränderna hann dock bara vara färgglada i två dagar och suddades ut efter att Polisstyre­lsen ansett att färgerna inte var lagenliga.

Åbo Svenska Teaters teaterchef Jukka Aaltonen säger att ÅST helhjärtat understöde­r stadsteate­rns initiativ. Å ena sidan tycker han att det var oväntat att diskussion­en kring övergångss­tället blev så stor, men å andra sidan visar det hur viktigt initiative­t är.

– Det är en jättebra idé att stadsteate­rn tar initiative­t för tolerans.

Hur länge regnbågens färger snurrar på utanför ÅST är ännu oklart, eftersom färgerna var en snabb första reaktion på stadsteate­rns initiativ. Möjlighete­r att måla om delar av ÅST finns dock inte eftersom själva huset är skyddat.

– Men alltid då pride firas brukar vi flagga, och så har vi varit med och marscherat.

 ?? LUKAS SÖDERQVIST ?? SOLIDARISK­A REGNBÅGAR. Skärmarna i Åbo Svenska Teaters fönster lyser upp i regnbågens färger för att visa sitt stöd för Åbo stadsteate­rs initiativ.
LUKAS SÖDERQVIST SOLIDARISK­A REGNBÅGAR. Skärmarna i Åbo Svenska Teaters fönster lyser upp i regnbågens färger för att visa sitt stöd för Åbo stadsteate­rs initiativ.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland