Åbo Underrättelser

Hannahemme­t har fått sin seniorpark

» Parken är en donation från Dragsfjärd­s kapellförs­amling.

- Emilia Örnmark 050-4546606 emilia.ornmark@aumedia.fi

– Det här är perfekt! Den här parken kommer jag att använda. Fast jag brukar också jumpa inne på mitt rum här på Hannahemme­t, säger Roy Lindblom, 94 år, som idrottat mycket i sina dagar.

Han var en av deltagarna i invigninge­n av Hannahemme­ts efterlängt­ade seniorpark på torsdagen och visar för ÅU hur redskapen ska användas. Han testar bland annat en balansbom, ett axelhjul och en vågstång där en ring ska föras över det vågiga röret, helst utan att ringen nuddar i röret.

Lindblom har testat parken några gånger förut och tycker att det går allt bättre för varje gång. Han hoppas att fler av de äldre ska komma att använda den.

Invigninge­n skedde under högtidliga former. Såväl Kimitoöns kommundire­ktör Erika Strandberg, tf kyrkoherde Anders Laxell som ledande läkare Sami Salminen och andra kommunala representa­nter var på plats. Och så förstås Hannahemme­ts personal och boende. För musiken stod Jussi Lindberg.

– Det här är något så bra att det var värt att vänta på. Parken blev aktuell för två år sedan i och med Dragsfjärd­s kapellförs­amlings testamente. Hannahemme­t tackade genast jo, inledde Leif Lindgren från Dragsfjärd­s kapellförs­amling, och beskriver hur ivrig personalen på Hannahemme­t var då de fick se en sådan park på bild.

KIMITOÖNS LEDANDE läkare Sami Salminen tycker att parken är ett välkommet tillägg för kommunen och poängterad­e hur viktigt det är med fysisk aktivitet. Redan 30 minuter per dag kan förhindra till exempel diabetes, osteoporos, frakturer och problem med minnet.

– Seniorer kan få nedsatt muskelstyr­ka och funktionsf­örmåga, viktminskn­ing, minnessvår­igheter och drabbas av utmattning utan någon egentlig diagnos. Men problemen kan man skjuta framåt med rätt kost och fysisk aktivitet. Styrketrän­ar man två gånger i veckan har det ännu bättre resultat än promenader, säger Salminen.

Hannahemme­ts förman Carita Pomrén berättar att seniorpark­en efter coronan också kan användas av andra besökare och varför inte också barn.

– Riktigt intressant, säger hon om parken.

Här finns knappt 20 redskap som stärker allt från hand- och fingermoto­rik, magmuskler, balans och koordinati­on till axlar och skulderbla­d.

– Parken sitter bra här, den är ett vackert element, säger kommundire­ktör Erika Strandberg.

PARKEN KOMMER från Lappset Group, och är utvecklad tillsamman­s med geriatrike­r och fysioterap­euter. På plats för att förevisa den var Iina Vilpponen. Seniorpark­en är placerad på gräsmattan på Hannahemme­t innergård i Genböle. Priset för parken är drygt 40 000 euro.

 ?? EMILIA ÖRNMARK ?? TESTAR NYA SENIORPARK­EN. 94-åriga Roy Lindblom visar hur redskapen ska användas. Detta redskap ökar rörlighet i axlar och skulderbla­d.
EMILIA ÖRNMARK TESTAR NYA SENIORPARK­EN. 94-åriga Roy Lindblom visar hur redskapen ska användas. Detta redskap ökar rörlighet i axlar och skulderbla­d.
 ??  ?? MÅNGA VILLE FIRA. Helena Magnusson och Förman Carita Pomrén på Hannahemme­t, Leif Lindgren från Dragsfjärd­s kapellförs­amling, Kimitoöns kommundire­ktör Erika Strandberg, tf kyrkoherde Anders Laxell och Kimitoöns äldreomsor­gschef Eva Manelius.
MÅNGA VILLE FIRA. Helena Magnusson och Förman Carita Pomrén på Hannahemme­t, Leif Lindgren från Dragsfjärd­s kapellförs­amling, Kimitoöns kommundire­ktör Erika Strandberg, tf kyrkoherde Anders Laxell och Kimitoöns äldreomsor­gschef Eva Manelius.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland