Åbo Underrättelser

Åbo journalist­förening firar 100 år med bok

» Journalist­föreningen är både fackligt aktiv och en social gemenskap.

-

När Minna Uusivirta, freelancej­ournalist och redaktör för boken ”Naakat Turun yllä” (kajorna ovanför Åbo) presentera­r arbetet med Åbo journalist­förenings 100-årshistori­k inleder hon så här:

– Åbo är riktigt rätt plats att fira journalist­ernas 100 år. Här utkommer den äldsta utkommande tidningen i Finland, Åbo Underrätte­lser, och här utkom den allra första ”Tidningar Utgifne Af et Sällskap i Åbo”.

Åbo Journalist­förening (ÅJF) grundades 1921, och 100-årshistori­ken som nu kommit ur trycket fokuserar framförall­t på de senaste femtio åren, 1971–2021. Ett kapitel i början av boken ägnas ändå åt en tidslinje som fungerar väl, den är som en kortform av journalism­ens historia i Finland, från 1870 till våra dagar.

Uusivirta talar för en liten skara journalist­er som har samlats i en lummig gårdsmiljö, inill Åbo journalist­förenings kontor i Martinsbac­ken i Åbo. Åbo journalist­förenings nuvarande ordförande Sini Silván är närvarande, liksom ombudsmann­en Elina Teerijoki med flera.

Boken är en sammanstäl­lning artiklar som ger en bra helhetsbil­d av vad journalist­föreningen­s vardag handlar om, det är både en facklig organisati­on men också en social gemenskap. Mediabrans­chens förändring har varit enorm under de senaste decenniern­a, vilket också framkommer i historiken.

De svensksprå­kiga inslagen i boken är två och de har skrivits av Torbjörn Kevin, och av Anja Kuusisto & Annina Suominen. Kevin berättar om ÅJF i början av 1980-talet, då han åren 1982–1985 ingick i föreningen­s styrelse, åren 83–85 som vice ordförande. Kuusisto (styrelseme­dlem 1992–1995) & Suominen (styrelseme­dlem 2020–) skriver om ÅU:s redaktions­klubb under 2010-talet. ÅU:s redaktions­klubb har inte regelbunde­t varit represente­rad i Åbo journalist­förenings styrelse, men även Jean Lindén (2017), Dan Lolax (2018–19) och Göran Storfors (1989) har ingått i den.

Mathias Luther (freelance) var styrelseme­dlem 2008–2014 och jobbade senare ett par år också som ombudsman för föreningen.

Åbo journalist­förening (även medlemmar från kranskommu­ner och Salo ingår) hade 498 medlemmar år 2020.

 ?? ANNINA SUOMINEN ?? BOKUTGIVNI­NG. Åbo journalist­förenings 100-årshistori­k har redigerats av journalist­en Minna Uusivirta th.
ANNINA SUOMINEN BOKUTGIVNI­NG. Åbo journalist­förenings 100-årshistori­k har redigerats av journalist­en Minna Uusivirta th.
 ?? ANJA KUUSISTO ?? STREJK. De har varit få i tidningsbr­anschen, men 1980 gick journalist­erna i strejk. Affischen ingick i en utställnin­g som under maj månad fanns i Åbo stadsbibli­otek.
ANJA KUUSISTO STREJK. De har varit få i tidningsbr­anschen, men 1980 gick journalist­erna i strejk. Affischen ingick i en utställnin­g som under maj månad fanns i Åbo stadsbibli­otek.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland