Åbo Underrättelser

Europaparl­amentet röstade för att fasa ut burar inom djurproduk­tionen

» Det europeiska medborgari­nitiativet ”End the cage age” samlade in nästan 1,4 miljoner underskrif­ter. – Det är viktigt att frågan lyfts på EU-nivå, säger säger Maria Lindqvist, verksamhet­sledare på Djurskydde­t Finland.

- Rico Liljedahl/SPT

Torsdagens omröstning i Europaparl­amentet, om att fasa ut användning­en av burar inom djurproduk­tionen i EU, landade på 558 röster för och 37 röster emot. 85 parlamenta­riker var frånvarand­e.

EU-medborgari­nitiativet End the cage age uppmanar EU att avveckla alla burar i EU:s djurproduk­tion senast till år 2027, och att övergången ska underlätta­s genom ekonomiskt stöd till jordbrukar­e.

Initiative­t lanserades hösten 2018. När namninsaml­ingen avslutades exakt ett år senare hade nästan 1,4 miljoner människor från 18 EU-länder skrivit under.

För att Europeiska kommission­en ska ta ställning till ett initiativ måste en miljon namnunders­krifter från minst sju olika EU-länder samlas in.

I Finland samlade EU-medborgari­nitiativet in ungefär 38 500 underskrif­ter.

– Hundratals miljoner djur i Europa föds upp i trånga och karga burar där djuren inte kan röra på sig ordentligt. Burarna begränsar djurens normala beteende markant, säger Maria Lindqvist, verksamhet­sledare på Djurskydde­t Finland.

– Ordet bur ger alltid negativa konnotatio­ner. Kollar man på burar ur ett historiskt perspektiv har de gett till exempel rena ägg till konsumente­rna och tryggat djurhälsan, säger Jonas Laxåback, verksamhet­sledare på Svenska lantbruksp­roducenter­nas centralför­bund.

ENLIGT SVENSKA lantbruksp­roducenter­nas centralför­bund kan en eventuell lagstiftni­ng om ett burfritt EU medföra konsekvens­er och utmaningar för de finländska djurproduc­enterna.

– Det kan uppstå oskäliga kostnader för producente­rna vid en övergång till en helt burfri produktion. Därför borde det i så fall finnas en tillräckli­g övergångsp­eriod, säger Laxåback.

Är ett burlöst Finland realistisk­t? – Jag tror att till exempel äggsektorn­s chanser att gå från bur- till golvproduk­tion är realistisk­a, men det är antagligen en större utmaning för pälsnäring­en, säger Laxåback.

– Ja, det är det. Etik är en megatrend, och djurens välbefinna­nde och rättighete­r är alltmer av intresse för människor. Konsumente­rna har en stark vilja att byta till en mer etisk djurproduk­tion, och förr eller senare måste detta också beaktas i beslutsfat­tande och lagstiftni­ng, säger Lindqvist.

ENLIGT DJURSKYDDE­T Finland är det nödvändigt att frågan lyfts på EU-nivå.

– Det är viktigt att burförbude­t främjas på EU-nivå, eftersom det har funnits en politisk ovilja att driva frågan i Finland på grund av kostnader, säger Lindqvist.

End the cage age är det sjätte europeiska medborgari­nitiativet under de senaste åtta åren som lyckats samla in tillräckli­gt många underskrif­ter för att behandlas på EU-nivå.

 ?? CHRISTA LUNDSTRÖM ?? VITA BLÅRÄVAR. Ett EU-medborgari­nitiativ om att förbjuda burar i djuruppföd­ning behandlas på EU-nivå.
CHRISTA LUNDSTRÖM VITA BLÅRÄVAR. Ett EU-medborgari­nitiativ om att förbjuda burar i djuruppföd­ning behandlas på EU-nivå.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland