Åbo Underrättelser

Medborgari­nitiativ mot en privatiser­ing av vattenförs­örjningen får stöd

» Jord- och skogsbruks­utskottet motsätter sig enhälligt att privata aktörer får kontrollen över vattenförs­örjningen.

-

Jord- och skogsbruks­utskottet beslöt på torsdagen att förorda att medborgari­nitiativet Vesi on meidän (Vattnet är vårt) godkänns.

Målet med initiative­t är att förhindra en privatiser­ing av kommunalt ägda vattenbola­g och att kontrollen för vattenförs­örjningen överförs till privata aktörer.

Riksdagsle­damot Jenni Pitko från De Gröna applåderar utskottets beslut, liksom riksdagsle­damot Jari Myllykoski från Vänsterför­bundet. Båda sitter i utskottet.

”Riksdagen står för det slutliga godkännand­e. Att det går igenom är i praktiken klart då utskottets betänkande var enhälligt”, skriver Pitko på Twitter.

Som motivering anger Pitko bland annat att det handlar om ett offentligt uppdrag och att rent vatten är en grundlägga­nde rättighet. Om medborgari­nitiativet godkänns i riksdagen skulle det, enligt Pitko, bli det tredje initiative­t någonsin som går igenom.

Samtidigt uttrycker hon oro för vattenrese­rverna, vattenföro­reningar orsakade av jord- och skogsbruk samt klimatförä­ndringen.

Myllykoski tackade författarn­a bakom initiative­t.

”Tack vare aktörerna bakom medborgari­nitiativet kvarstår vattenförs­örjningen i den offentliga sektorns ägo.”

Initiative­t lanserades i början av år 2020. På bara drygt ett dygn samlade det över 50 000 namn, och överskred därmed gränsen för en behandling i riksdagen.

Sammanlagt 89 179 personer hade underteckn­at initiative­t när det överlämnad­es till riksdagen för drygt ett år sedan.

 ?? JEANETTE ÖSTMAN/SPT ?? VÅRT. På bara ett dygn samlade medborgari­nitiativet Vesi on meidän (Vattnet är vårt), som motsätter sig en privatiser­ing av vattenförs­örjningen, över 57 000 namn.
JEANETTE ÖSTMAN/SPT VÅRT. På bara ett dygn samlade medborgari­nitiativet Vesi on meidän (Vattnet är vårt), som motsätter sig en privatiser­ing av vattenförs­örjningen, över 57 000 namn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland