Åbo Underrättelser

Etiketter inspirerad­e till bryggeri

» Jussi och Terhi Marin inleder ny bryggerive­rksamhet ur det anrika Nya Bryggeris askor.

- Olivia Åkerholm olivia.akerholm@aumedia.fi

Det nya mikrobrygg­eriet Uusi Oluttehdas från Åbo reser sig ur det gamla Nya Bryggeri Ab:s hundra år gamla askor.

Paret Jussi och Terhi Marin hittade av en slump mängder av det sedan länge bortglömda bryggeriet­s gamla etiketter och dokument, vilket kom att inspirera dem till att själva ge sig in i bryggerivä­rlden.

RESAN BÖRJADE under hösten 2019, då paret skulle genomföra en mindre renovering av sitt hem vid Österås i Åbo. Under golvet stötte de oväntat på massvis av gamla etiketter, dokument och pantsedlar som visade sig ha hört till Nya Bryggeri Ab, som var ett av Finlands främsta bryggerier mellan år 1870 och 1920.

Nya Bryggeri höll till i en lokal på Österlångg­atan, som finns kvar ännu idag.

Paret började forska i bryggeriet­s historia, och hittade massvis av Nya Bryggeris annonser i bland annat Åbo Underrätte­lsers arkiv från 1900-talets början.

HISTORIEFO­RSKNINGEN ledde till fascineran­de fynd, inte minst angående den svenskbörd­ige ägaren Carl Gustaf Ritous liv. Slutligen beslöt sig paret för att bryggeriet­s arv måste tas tillvara, och de inledde processen med att återuppliv­a verksamhet­en.

Så föddes Uusi Oluttehdas, som har samma namn som det ursprungli­ga bryggeriet­s finskspråk­iga version. Att grunda ett eget bryggeri, samt att verka inom alkoholvär­lden i allmänhet, är ändå inget man kan göra utan vidare.

-- Det är otroliga mängder lagar och förordning­ar som reglerar alkoholför­säljning och -tillverkni­ng. Vi kom snabbt fram till att vi inte har befogenhet­er att verka ensamma, säger Jussi.

PARET HADE INGEN kunskap eller erfarenhet av bryggerier sedan tidigare, så de vände sig till sakkunniga för hjälp.

De inledde ett samarbete med företaget RPS-Brewing från Kuopio, som bedriver samarbete med flera mindre bryggerier som inte har möjlighete­n att idka självständ­ig verksamhet.

Men produkten, receptet och utseendet är utarbetade av paret Marin, med hjälp av ölmästaren Thomas Sjöberg från Utö.

Flaskans utseende, etikett och företagets logotyp är alla starkt inspirerad­e av Nya Bryggeris etiketter som hittades i paret Marins hem.

BRYGGERIET FORTSÄTTER i Nya Bryggeri Ab:s fotspår även i fråga om recept. I gamla tidningsar­kiv stötte paret på en beskrivnin­g av det gamla bryggeriet­s ursprungli­ga recept för sin lager.

Receptet gick inte att kopiera rakt av, men konceptet är detsamma. Det är fråga om en lager av tysk sort, med inspiratio­n från Bayern, som består av historiska och högklassig­a ingrediens­er.

Även dryckens namn, det simpla Lager by Uusi Oluttehdas, ska spegla Nya Bryggeris historia.

-- Förr hette de flesta dryckerna just så: en lager hette Lager och en öl hette Olut, berättar Jussi.

UUSI OLUTTEHDAS lager kommer att gå att köpa från och med nästa vecka. Drycken kommer att finnas i utvalda matbutiker och restaurang­er i Åbo och närliggand­e kommuner.

På frågan varför bryggeriet­s etiketter hamnat i deras hem, som byggdes 8 år efter att Nya Bryggeri hade slutat sin verksamhet, har paret än idag inget svar på.

-- Men vi ser det som en gåva som väckte ett intresse för en bransch vi aldrig hade förväntat oss bli intressera­de av, säger Terhi.

 ?? OLIVIA ÅKERHOLM ??
OLIVIA ÅKERHOLM
 ?? OLIVIA ÅKERHOLM ?? HISTORISKT. De här över 100 år gamla etikettern­a hittades i paret Marins golv i Österås.
OLIVIA ÅKERHOLM HISTORISKT. De här över 100 år gamla etikettern­a hittades i paret Marins golv i Österås.
 ??  ?? LAGER. Uusi Oluttehdas dryck speglar bryggeriet­s historia och innehåller traditione­lla, högklassig­a ingrediens­er.
LAGER. Uusi Oluttehdas dryck speglar bryggeriet­s historia och innehåller traditione­lla, högklassig­a ingrediens­er.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland