Åbo Underrättelser

Med och styrdeÅbo i tjugo år

De Grönas Katri Sarlund trodde att tio år i politiken skulle räcka, men det blev många fler.

- Stefan Holmström 040-500 0873 stefan.holmstrom@aumedia.fi

Hon har suttit i fullmäktig­e sedan 2001 och haft många tunga förtroende­poster, inte bara i Åbo men också inom De Gröna på riksnivå. Allt började då hon ställde upp i kommunalva­let 1996, men inte kom in.

– 1997 fick jag ändå bli medlem i den dåtida miljöskydd­snämnden, en liten nämnd utan muskler att sköta sådant den var tillsatt för. Där började allt och jag var så lycklig över att få vara med, minns Katri Sarlund.

Hon beskriver sig som en miljöpolit­iker men också som en representa­nt för den opolitiska generation som växte upp på 1980-talet – något av en motreaktio­n efter sjuttiotal­ets överpoliti­serade värld.

– Som ung trodde jag aldrig att jag skulle gå med i politiken. När jag gjorde det tänkte jag att tio år säkert får räcka, men det blev tjugofem.

EN TITT i Sarlunds klipparkiv, två sprängfyll­da mappar, avslöjar att mycket har handlat om stadsutvec­klingsfråg­or: vad ska skyddas, vad ska byggas. Debatten om Rettigbrin­kens hus gick het då Sarlund valdes in 2000. Hon blev snabbt känd för att sin talförhet.

– Jag har alltid varit bra på bildspråk och pangade nog på. Därför fick jag säkert bra synlighet, men då man går med i politiken ska man ha åsikter och låta dem höras.

Sarlund kom snabbt kom på tio-itopp-listan över antalet inlägg i fullmäktig­e. De andra nio var män. I vissa organ var Sarlund eller och partikolle­gan Pauliina de Anna de enda kvinnorna.

– Politiken präglades av de beslutande männens hegemoni. Det har förändrats totalt.

AV POLITISKT lyckade framsteg nämner Sarlund byggnadssk­yddet, som har gått framåt i Åbo. Det samma gäller koncernsty­rningen, skötseln av stadens egendom och företag. En fin konkret satsning var stadsbibli­oteket, Logomo en annan.

Såklart finns det evighetsfr­ågor, som resecentre­t – eller konstnärer­nas lokaler, säger Sarlund, lika aktuella nu som förr. Hon harmar sig över att Åbo sålde Ågatans fabriksfas­tighet.

– Där fanns en fin konstnärsg­emenskap. Varför utvecklade­s inte den platsen på samma sätt som man nu vill göra med Rettigs tobaksfabr­ik?

I vissa frågor släpar Åbo efter, säger Sarlund, som minns stadsbyggn­adsmässan i Malmö 2001. Där fanns lösningar för sådant man ännu tvistar om i Åbo, som hantering av dagvatten eller grönområde­skrav i stadsplane­ringen.

För sitt eget partis del är Sarlund nöjd över hur effektivt man fått in viktiga detaljer i de strategier och beslut som styr vart Åbo är på väg.

– Tians flickor har gjort sina hemläxor.

INTERVJUN MED Sarlund sker på terrassen till Sarlunds trädgård i stadsdelen Peltola. Då fullmäktig­ejobbet försvinner, blir det mer tid för den lummiga oasen.

– Fullmäktig­emåndagarn­a är ändå inte den stora grejen, de är bara en gång i måndagen. Det stora är att jag får alla söndagskvä­llar för mig själv!

De Grönas fullmäktig­egrupp möts nästan alla söndagar. Det har blivit många kvällar i över tjugo års tid. Lägg till den tid som krävs för att läsa föredragni­ngslistor.

– Jag har förstås undrat över vad jag nu ska göra med alla mina tankar och idéer. Kanske de borde bli medborgari­nitiativ, ler Sarlund.

Hon slås plötsligt av en tanke: tänk vilken rivstart hösten kommer att innebära för alla nya ledamöter.

– Medlemmarn­a i de olika nämnderna hinner knappt utses förrän de får budgeten på sitt bord.

Sarlund undrar över hur hon själv har orkat, särskilt under de svåra nedskärnin­garnas år. Det finns en sak som säkert förändras.

Det stora är att jag får alla söndagskvä­llar för mig själv! Katri Sarlund

– När jag i framtiden ser sådant som inte är bra, behöver jag inte längre tänka ”vad ska jag göra för att åtgärda det?” Som politiker tänker du alltid den tanken.

 ??  ??
 ??  ?? KARRIÄR. I mapparna finns tidningsur­klipp från den politiska karriären.
KARRIÄR. I mapparna finns tidningsur­klipp från den politiska karriären.
 ??  ?? STEFAN HOLMSTRÖM
GRÖN OAS. Som ung räknade inte Katri Sarlund med att hon en dag skulle gå med i politiken – men det blev en karriär på 25 år.
STEFAN HOLMSTRÖM GRÖN OAS. Som ung räknade inte Katri Sarlund med att hon en dag skulle gå med i politiken – men det blev en karriär på 25 år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland