Åbo Underrättelser

Limegröna elfordon är här

Den här veckan har ett tredje, amerikansk­t företag lanserat sina elsparkcyk­lar i stan.

- Alexandra Granberg alexandra.granberg@aumedia.fi

Har du kanske lagt märke till de något mindre elsparkcyk­larna i vitt, svart och limegrönt? Den här veckan har Limesparkc­yklarna börjat synas till på Åbos gator. På onsdagen lanserades de officiellt.

Lime har redan funnits i Helsingfor­s och Esbo sedan 2019. Den här veckan har företaget breddat till både Åbo och Tammerfors.

Till att börja med har det amerikansk­a företaget med bas i Kalifornie­n hämtat några hundra av sina lätta elfordon till Åbo.

– Under corona, fortfarand­e, har efterfråga­n varit väldigt stor i Helsingfor­s. Vi ville utforska andra städer och se hur sparkcykla­rna tas emot, säger Mikael Uusivuori, operativ chef för Lime i Finland.

LIMES ELSPARKCYK­LAR fungerar med samma hårdvara som Tier och Voi. Förutom att de är betydligt mindre till storleken, skiljer sig också applikatio­nen från de två andra.

– Vi erbjuder möjlighete­n att hyra i grupp.

Det så kallade gruppåket innebär att det räcker med att en person har laddat ner applikatio­nen på sin telefon. Via en app kan man hyra upp till fem elsparkcyk­lar.

Varje sparkcykel kostar dock för sig. Du sparar alltså tid och besvär snarare än pengar.

– Vi har tagit bort öppningsav­giften, så du betalar bara för användning, vilket kostar 20 cent per minut.

ÅBO HAR REDAN två sorters etablerade elsparkcyk­lar – finns det verkligen rum för en tredje?

– Javisst. Elsparkcyk­lar är trendiga nu och särskilt under coronan har de visat sig vara ett snabbt och behändigt sätt för folk att ta sig runt i stan.

– Åbo är en fin sommarstad och lämpar sig väl för våra elsparkcyk­lar. Infrastruk­turen är välbyggd med jämna vägar som är i gott skick.

 ??  ??
 ?? ÅU-FOTO ?? NYKOMLING. De nya elsparkcyk­larna är mindre till storleken. Från och med den här veckan går de också att hyra i Åbo.
ÅU-FOTO NYKOMLING. De nya elsparkcyk­larna är mindre till storleken. Från och med den här veckan går de också att hyra i Åbo.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland