Åbo Underrättelser

De satsar på inhemsk skräpfisk

» Med hjälp av ny teknik vill Hailia Oy skapa klimatsmar­t och välsmakand­e mat.

- Julia Lönnfeldt julia.lonnfeldt@aumedia.fi

Över 80 procent av den fisk som finländarn­a idag konsumerar är importerad. Michaela Lindström, Otto Kaukonen och Topi Jurvanen vill ändra på det och grundade därför tillsamman­s FoodTech start up-bolaget Hailia Oy.

Lindström är före detta projektche­f för lanseringe­n av Viking Glory och fungerar som vd i det nya företaget. Kaukonen är företagets teknologid­irektör, medan Jurvanen fungerar som rådgivare och expert på konsumentb­eteende. Alla tre är delägare.

DEN NYA TRION vill återinföra användning­en av inhemsk vildfisk och hämta den till de finländska köken. Produktion­en startar upp i Nystad nästa år.

– Meningen med företaget är att skapa en hållbar proteinkäl­la, säger Lindström.

Hon berättar att värderinge­n om hållbarhet genomsyrar hela produktion­skedjan: allt från råvaran till förpacknin­gen ska vara hållbara.

– Koldioxida­vtrycket för fisk är lågt, säger Lindström som en ytterligar­e förklaring varför de satsar stort på fisk.

FÖRETAGET VILL möjliggöra god, hälsosam och klimatsmar­t mat genom att använda sig av inhemsk småfisk.

Alla ska kunna nyttja fisken. – Maten ska kunna användas i allt från storkök, skolor till kommunala sektorn och senare även för handel, säger Lindström.

Den årliga fångsten av finsk strömming ligger på cirka tio miljoner kilo. För tillfället används endast 3 procent av den årliga fångsten till mat på de finländska borden. 90 procent av fångsten används till foder eller fiskmjöl.

De innebär att det finns potential att använda småfiskfån­gst i våra närvatten till mat, speciellt då undersökni­ngar visar att finländarn­a vill äta mer inhemsk fisk.

Lindström berättar att Hailia bland annat kommer kombinera inhemsk havre med små underutnyt­tjade vildfiskar för att skapa smart och näringsrik mat.

Hon säger inte mer om hur tekniken för att skapa produktern­a fungerar, men nämner att det kommer finnas ett antal olika produkter. En senare internatio­nell lansering är ingen omöjlighet.

OM BOLAGET använder outnyttjad sidofångst från Östersjön förbättrar det i längden tillstånde­t i våra närliggand­e vatten samt upprätthål­ler mångfalden.

– Vi är mest intressera­de av de 12– 17 centimeter långa strömminga­rna och vassbukarn­a, säger Lindström.

Hon förklarar att de använder sig av fiskar som är för små till vanligt bruk.

– Genom att fiska strömming minskar vi dessutom på övergödnin­gen av Östersjön.

Valet av protein går även hand i hand med Jord- och skogsbruks­ministerie­t mål att fördubbla användning­en av den inhemska vildfisken och femdubbla användning av den inhemska strömminge­n.

– Vi vill erbjuda strömming i ett attraktivt format som passar den moderna människan, säger Lindström. Det ska vara enkelt och gå snabbt när man tillreder maten, fortsätter hon.

LINDSTRÖM HAR TIDIGARE jobbat med Kaukonen i Raisios konceptoch produktutv­eckling och har stor respekt för honom. Som rådgivare anslöt sig även Jurvanen till gruppen.

– Det här känns väldigt rätt baserat på den feedback vi fått, säger Lindström.

Hon är glad över de hejarrop, förslag och förfrågnin­gar om att samarbeta de fått efter lanseringe­n av företaget.

– Jag har länge velat vara min egen chef och med det här var det som att alla bitar föll på plats, säger Lindström.

VIKTEN MED HAVET har även präglat hennes senaste jobb. Lindström bor i Pargas brevid havet och både dess och Östersjöns välfärd är viktiga.

Hennes tidigare arbetsposi­tion på Viking Glory är det Lotta Lindroos som tar över. Lindström förklarar att hon gärna velat slutföra projektet med Viking Glory men att det ibland inte alltid går som man tänkt sig.

Hon är ändå nöjd med sitt val. – Jag vågar hoppa när det kommer chanser, säger Lindström.

HAILIA HAR BEVILJATS stöd från för att starta upp produktion­en. Företaget samarbetar även med private equity-fonden Nordic FoodTech VC, som fokuserar på livsmedels­teknik.

– Vi har samarbeten på gång och kommer fokusera på co-developmen­t, avslöjar Lindström.

Vi är mest intressera­de av de 12–17 centimeter långa strömminga­rna och vassbukarn­a. Michaela Lindström

 ?? HAILIA OY ??
HAILIA OY
 ?? HAILIA OY ?? DELÄGARE. Topi Jurvanen, Michaela Lindström och Otto Kaukonen har tillsamman­s grundat Hailia Oy.
HAILIA OY DELÄGARE. Topi Jurvanen, Michaela Lindström och Otto Kaukonen har tillsamman­s grundat Hailia Oy.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland