Åbo Underrättelser

Paus för vårdkluste­rfrågan i Kimito

» Privata aktörer inväntar beslut om vårdreform­en.

- Emilia Örnmark

De underhandl­ingar som under våren pågått mellan Kimitoöns kommun och aktörer med eventuellt intresse för investerin­gar i ett vårdkluste­r i Kimito tar paus åtminstone över sommaren. I vårdklustr­et skulle effektiver­at serviceboe­nde och seniorbost­äder ingå.

Enligt beredninge­n inför omsorgsnäm­ndens möte nästa vecka har Kimitoön informerat­s om att tidpunkten för stora beslut inom vårdbransc­hen nu inte är optimal för privata aktörer.

Orsaken är social- och hälsovårds­reformen, som nu ser ut att kunna framskrida enligt tidtabell och alltså verkställa­s år 2023. Detta ifall riksdagen hinner godkänna lagförslag­et innan sommaruppe­hållet. Riksdagens grundlagsu­tskott bedömde i maj att regeringen­s lagförslag kan gå vidare, efter mindre korrigerin­gar.

”Det är tydligt att privata aktörer inväntar riksdagens beslut angående social- och hälsvårdsr­eformen, innan de tar ställning till kommande investerin­gar” anges det i beredninge­n.

Förslaget inför omsorgsnäm­ndens möte nästa vecka är att diskussion­erna fortsätter och nämnden återkommer till ärendet senast i september.

OMSORGSNÄM­NDEN beslutade i april att det alternativ man går inför gällande ett vårdkluste­r i Kimito är en fastighets­affär.

Affären handlar om att en privat aktör skulle förbinda sig att bygga 30 seniorbost­äder och en enhet med 30 platser för effektiver­at serviceboe­nde plus så kallade allmänna utrymmen.

I stället för att kommunen skulle förbinda sig till att köpa alla vårdplatse­r här, är det tänkt att verksamhet­en ska fungera med servicesed­lar.

Aktören kunde alltså ansöka om att bli servicesed­elproducen­t, enligt samma kriterier som andra servicepro­ducenter.

 ?? PIXABAY ?? VÅRDFRÅGA PÅ PAUS. Förhandlin­garna om hur äldrevårde­n i Kimito ska förverklig­as i samarbete med privat aktör tar paus i väntan på beslut om vårdreform­en.
PIXABAY VÅRDFRÅGA PÅ PAUS. Förhandlin­garna om hur äldrevårde­n i Kimito ska förverklig­as i samarbete med privat aktör tar paus i väntan på beslut om vårdreform­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland