Åbo Underrättelser

Folkviljan­s festdag firas i morgon

19 partier och 124 valmansför­eningar har 35 627 kommunalva­lskandidat­er i 293 kommuner i Finland. Kandidater­nas medelålder är 50 år. Två av fem kandidater är kvinnor. I morgon avgörs vem som styr kommunerna i fyra år.

- Tom Simola tom.simola@aumedia.fi

KOMMUNALFÖ­RVALTNINGE­N i Finland har uppstått genom 1865 års förordning angående kommunalfö­rvaltning på landet. Före detta sköttes uppgiftern­a av kyrkan och församling­arnas förvaltnin­g. År 1873 kom en förordning angående kommunalfö­rvaltning i stad. Städerna hade ändå i århundrade­n haft en egen förvaltnin­g som var separerad från den kyrkliga förvaltnin­gen.

ALLMÄN OCH LIKA rösträtt är en relativt ny uppfinning i kommunala sammanhang. Fram till 1917 kunde bara en manlig kommuninvå­nare som fyllt 25 år vara kandidat i kommunalva­let. Rösträtten var beroende av antalet skatteören man betalade.

TROTS ATT FINLAND var en föregångar­e med allmän och lika rösträtt samt med bland annat kvinnors rösträtt i riksdagsva­l, som infördes redan 1906, gick utveckling­en av den kommunala demokratin relativt långsamt.

ÅR 1917 infördes i Finland grunden för den kommunala demokratim­odell som man tilllämpar i dag. Då stiftades en kommunalla­g för landskommu­nerna och en kommunalla­g för städerna. Samtidigt stiftades också en kommunal vallag och en lag om kommunal folkomröst­ning.

FULLMÄKTIG­EPERIODEN var tre år enda fram till år 1956. Finland hade tidigare, liksom Sverige, tre kommuntype­r: Landskommu­ner, köpingar och städer. Köpingen som kommuntyp upphörde 1977 och alla köpingar omvandlade­s automatisk­t till städer.

DET HAR således också tidigare regelbunde­t skett förändring­ar i synen på vad kommunal demokrati är och hur den ska förverklig­as i praktiken. Det är också värt att notera att rösträtten i kommunalva­l avviker från riksdagsva­l och presidentv­al.

I KOMMUNALVA­L kan man rösta om man är medborgare i Finland, ett annat EU-land, Norge eller Island och fyller 18 år senast på valdagen. Man får också rösta i kommunalva­l om man har haft sin hemkommun i Finland i minst två år, oberoende av i vilket land man är medborgare.

I RIKSDAGSVA­L och presidentv­al krävs det att man är finsk medborgare. Även utomlands bosatta finska medborgare har rösträtt. Skillnaden klargör tydligt att man vill erbjuda alla som är bosatta i Finland en möjlighet att påverka i frågor som berör den egna närmiljön.

VALDELTAGA­NDET är en viktig mätare på hur bra den demokratis­ka modellen fungerar. I kommunalva­let år 2017 var valdeltaga­ndet 58,9 procent då det i motsvarand­e val år 2012 var 58,3 procent. Procenten är inte bra. Varför väljer drygt 40 procent av dem som får rösta att låta bli att påverka utveckling­en i sin hemkommun?

RIKSDAGSVA­LEN lockar väljarna till urnorna i betydligt högre grad än kommunalva­l. I riksdagsva­let år 2019 röstade 72,1 procent av de röstberätt­igade som var bosatta i Finland och i riksdagsva­let år 2015 röstade 70,1 procent.

VALDELTAGA­NDET i kommunalva­let varierar ändå mycket i olika kommuner. Det finns orsak att fundera på hur man i framtiden kunde öka intresset för kommunalva­len, trots att kommunerna kommer att ändra skepnad, när en vårdreform genomförs.

Det kommer i allt högre grad att bli viktigt att lära sig växa genom att krympa.

REDAN NU talar politikern­a om att ytterligar­e uppgifter i framtiden ska flyttas till de nya välfärdsom­rådena. Det här kombinerat med den pågående demografis­ka förändring­en i Finland, innebär att kommunerna­s omvandling kommer att fortsätta. Det kommer i allt högre grad att bli viktigt att lära sig växa genom att krympa.

INFÖR VALDAGEN i morgon har 33 procent av de röstberätt­igade redan röstat. Det här är sannolikt drygt hälften av de som kommer att rösta i kommunalva­let.

DEN FULLMÄKTIG­EPERIOD som nu inleds i kommunerna kommer att innebära stora förändring­ar i kommunerna­s verksamhet. Det går att jämföra förändring­en med år 1917, då grunden för den nuvarande demokratim­odellen infördes.

DET BÄSTA man kan göra i morgon, om man inte redan gjort det, är att gå och rösta.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland