Åbo Underrättelser

Test för dig, vaccin för mig

Men testet gynnar inte endast den testade, utan också alla de Finlandsfö­dda som inte testas.

- Alexandra Granberg alexandra.granberg @aumedia.fi

De som blir testade för corona får de facto bättre vård än de som inte blir det, resonerar en person på facebook. Kommentare­n är kopplad till en artikel i ÅU (14.5) där det framgår att föderskor på ÅUCS testas med lägre tröskel om deras födelselan­d är ett annat än Finland.

Kvinnoklin­iken och sjukhusets ledning bekräftade att ett av kriteriern­a för att testa någon är ”person född utanför Finland.” Kriteriet bygger på data från sjukvårdsd­istriktet som pekar på större antal smittfall i den ”gruppen”.

Argumentet på facebook utgår från att den som testas för corona erbjuds en tjänst: Ett negativt test intygar både mammans och barnets hälsa.

Det är en positiv sak.

MEN TESTET GYNNAR inte endast den testade, utan också alla de Finlandsfö­dda som inte testas – som inte behöver oroa sig för att dela rum med en annan, potentiell smittbärar­e. Det samma kan inte nödvändigt­vis sägas för den som testas.

Mycket riktigt som vårdperson­alen själva säger vore det idealt om resurserna räckte till för att testa alla på kliniken. Nu räcker de inte.

Då måste linjen dras någonstans. Här har linjen dragits vid de personer som antas löpa större risk för att bära på smittan.

När det gäller vaccinatio­nsordninge­n är det andra vägen: De som löper större risk för svåra sjukdomsfa­ll eller död om de smittas vaccineras först. Alternativ­et vore att först vaccinera de befolkning­sgrupper som är större spridare, trots att de troligen inte blir lika sjuka.

DET ÄR EN medicineti­sk fråga utan enkla svar. Vissa länder, som Norge, har valt att vaccinerna yngre för att hindra spridning i samhället. I Finland har vi i stället valt att prioritera den individuel­la hälsan. Fint så.

Coronatest­en tycks dock inte följa samma logik. I nuläget är vi tydligen villiga att i högre grad ”erbjuda” test åt personer som anses sprida viruset – i det här fallet personer födda utanför Finland. Däremot är vi inte villiga att prioritera vaccinatio­ner i samma ordning.

Det här är bakvänt som bäst. Som värst kan det leda till lagstridig etnisk profilerin­g, varnar Diskrimine­ringsombud­smannen.

DET FINNS gott om bevis på strukturel­l rasism och xenofobi i Finland. I sin essä om rasism (HBL 22.5) pekar Jasmine Kelekay ut den nordiska rasismen som lever och mår bra här.

Så även lokalt.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland