Åbo Underrättelser

Blir kommunalva­let ett spåraval?

- Terhi Vörlund-Wallenius, borgmästar­kandidat för SFP i Åbo

ÅBO. Av nån orsak driver man nu spårvagnsp­rojektet med väldig iver. Det är dock för mig svårt att se hur projektet skulle gynna Åbo.

Förstås har äldre människor en hel del positiva, nostalgisk­a minnesbild­er om spårvagnen och en del yngre ser den som en statusgrej. Men man borde dock se på planerna analytiskt och ickepassio­nerat.

För det första skulle en spårväg i det föreslagna formatet vara en mycket, mycket dyr lösning. Jag kan inte tro på konsultern­as rosenröda prisuppska­ttningar efter att ha sett kostnadsbe­räkningar för byggprojek­t överstigas gång på gång på gång. Särskilt i den nuvarande ekonomiska situatione­n är jag mycket skeptisk.

För det andra skulle spårvägen passa mycket dåligt i Åbos trafik, våra broar, smala gator och lerjord. Dessutom skulle byggandet störa trafiken i flera år. En linje från Kråkkärret till hamnen löser inte heller kollektivt­rafikens problem i Åbo. Den skulle betjäna endast en bråkdel av invånarna. Majoritete­n av alla busslinjer skulle fortfarand­e behövas.

Jag anser att stadens kommande beslutsfat­tare behöver tänka om.

Man kunde till exempel undersöka spårvägen som en lösning för den regionala trafiken. Den kunde i framtiden förena Nådendal, Reso, Lundo och S:t Karins med Åbo.

För det andra skulle spårvägen passa mycket dåligt i Åbos trafik, våra broar, smala gator och lerjord.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland