Åbo Underrättelser

Åbo efter vårdreform­en

- Jerker Björkqvist Kommunalva­lskandidat i Åbo, SFP

Vi kommer tillbaka till gamla grunduppgi­fter – att organisera utbildning och att organisera stadsbygga­ndet.

ÅBO. Åbo stads utgifter år 2020 var 1641 miljoner euro (8460 euro per invånare). Av dessa går 744 miljoner ( 3835 euro per invånare) till vårdsektor­n, 334 miljoner till utbildning (1721 euro / invåndare) och resten på 563 miljoner till fastighete­r, fritid, miljö samt till gemensamma funktioner.

Uträkninga­rna är väl inte helt klara, men då hypotetisk­t, i samband med vårdreform­en med start 2023, 744 miljoner (45 procent av Åbos utgifter) övergår till välfärdsom­rådet, blir det för staden kvar att besluta om utbildning, fritid, fastighete­r och miljö. Fastighete­r stöder egentligen bara grundfunkt­ionerna utbildning och fritid, så kvar att besluta om blir inte mycket. Eller blir det?

I dag fungerar det krasst så här; vårddistri­ktet skickar en räkning till Åbo stad på hur mycket sjukvården detta år har kostat. Åbofullmäk­tige kan inte mycket annat än grymta till över de stigande kostnadern­a och sedan betala räkningen. Man kan höra fina tal om hur bra det skulle vara att göra något åt saken, men snart kommer nästa räkning i posten, ett litet grymtande, och räkningen betalas igen.

Kanske det är positivt för kommunen att denna återkomman­de grymtning försvinner. Nu kan man satsa på det som vi kan besluta om. Vad beslutar fullmäktig­e nu då om? Den största kostnaden blir utbildning, sedan kommer fritid och miljö. Vi kommer tillbaka till gamla grunduppgi­fter – att organisera utbildning och att organisera stadsbygga­ndet.

Utbildning innebär att dagvård, grundskolo­r, andra stadiets utbildning (yrkesinsti­tut / gymnasium) fungerar. Yrkeshögsk­olor och universite­t hör visserlige­n inte till stadens ansvarsomr­åde, men visst är det i stadens intresse att dessa också fungerar. För vad alla dessa bidrar till, är att samhällets grundpelar­e ett aktivt näringsliv - har tillgång till kunnig, ambitiös och idérik arbetskraf­t. Vi skall komma ihåg, att grunden för hela finansieri­ngen av det gemensamma är via skatter - skatter innebär att en del av vårt arbete utförs indirekt för det gemensamma via ett beskattnin­gssystem. Och för att skatter skall kunna tas måste näringsliv­et fungera.

För att näringsliv­et skall fungera skall vi också trivas i vår stad (fritid) - stadsplane­ring (miljö) skall göra att det är lätt att bo, att röra sig och att vara aktiv på sin fritid. Näringsliv­et skall ha lätt att etablera sig och fungera i staden. Då frodas också näringsliv­et – och igen – vi har råd att göra det vi anser att en god stad gemensamt skall organisera.

Allt hör ihop – utbildning – näringsliv – fritid – stadsplane­ring. Stadsfullm­äktiges uppgift blir att se till att denna sak fungerar bra ihop. Det behövs positiv vilja, framtidsvi­sioner och byggande av förtroende. Men visst - vi kan få Åbo att bli Finlands bästa stad att bo i.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland