Åbo Underrättelser

SYNVINKELN

- Axel Lindberg Financial Controller på Silo AI Oy & framtida pendlare till Helsingfor­s Medlem i Åbo Juniorhand­elskammare

från New York Times (17.1.2021) så har många människor som jobbat i världens Tech-huvudpunkt Silicon Valley flyttat till förmånliga­re orter för att undvika de omänskliga levnadskos­tnaderna.

Enligt artikeln har politiker i USA märkt denna rörelse och börjat locka dessa vältjänand­e IT-arbetare till deras delstater för att distansarb­eta. Detta är enligt mitt omdöme väldigt smart, nämligen delstatern­a får mer människor som bidrar till lokala ekonomin och samtidigt kunskap för att eventuellt forma nya It-bolag i delstaten som ytterligar­e bidrar till lokala ekonomin.

Enligt min åsikt borde nu Åbo ta modell av amerikaner­na och försöka locka människor tillbaka till Åbo. Majoritete­n av företag håller för tillfället på att planera deras covid-exitstrate­gier för kommande höst, och klarlägga huruvida de anställda vill i fortsättni­ngen fortsätta jobba på distans, på kontoret eller någon form av hybrid.

En stor del tycks luta mot en hybridmode­ll, vilket skulle betyda att en Åbobo endast skulle bli tvungen att pendla ett par gånger i veckan till Helsingfor­s. Detta skulle knappast bli för tungt och inte överskrida själva nyttan av att bo i Åbo.

Hur ska distansarb­etare lockas till Åbo då? I USA var det delstater som Texas och Florida som dragit mest Silicon Valley immigrante­r, främst på grund av det varma klimatet och 0 procent delstatssk­att (Kalifornie­n 13 procent delstatssk­att), vilka tyvärr båda är faktorer som Åbo inte direkt kan erbjuda, men det kan inte någon annan finsk stad heller.

DET BILLIGA BOENDET jämfört med Helsingfor­s är för tillfället Åbos trumfkort i detta race, men för att få mer människor lockade till Åbo borde logistiken till huvudstade­n även fungera bra. En timmes tåg skulle givetvis vara önskvärt, men lika viktigt skulle det vara att säkerställ­a en smärtfri resa till själva tåg- eller busstation­en. Nyttan med en timmes tåg minskar nämligen avsevärt om resan till tågstation­en tar lika länge eller upplevs besvärlig eller dyr.

För att kasta fram ett par tankar, så skulle ett alternativ kunna vara väldigt förmånlig parkering vid stationern­a eller någon form av ”express” busslinjer till stationern­a från ställen som Hirvensalo och Pansio, som skulle göra ett par turer tidigt på morgonen. Till slut så kan det ju konstatera­s att från ett grönt perspektiv så skulle det även vara bättre att fler människor väljer tåget som transportm­edel till Helsingfor­s än sin egen personbil.

Själv har jag inte raka svar på hur Åbo kan förbättra sin position i denna tävling, men hoppeligen läser ett par snart nyvalda kommunalfu­llmäktige denna kolumn och börjar tänka djupare på saken och hittar på bättre lösningar för att locka hit distansarb­etare och bidra till ett ekonomiskt slagkrafti­gare Åbo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland