Åbo Underrättelser

På måndag finns barnskydde­t i Pargas på ny adress

» Chefer lovar utveckling av nya lokalerna.

- Annina Suominen 050-411 3729 annina.suominen@aumedia.fi

Vi tar med oss det bästa hit: gemenskape­n. För rådgivning­en är samarbetet med familjecen­trets övriga personal fortsatt viktigt. Outi Ramstedt

På måndag tas de första trevande stegen i ny lokal för familjehus­ets anställda – eller rättare sagt är det barnskydde­t i Pargas som numera finns på ny adress efter flytten från Ankaret.

De nya lokalerna ska, i sinom tid, rymma en mångsidig verksamhet: barn- och mödrarådgi­vning, familjeenh­eten, småbarnspe­dagogik, socialserv­ice, elevvård, flyktingve­rksamhet, familjeråd­givning, barnoch ungdomspsy­kiatrin och vuxenmotta­gningen.

Psykologer och talterapeu­ter ska också flytta hit under hösten.

FLYTTEN TILL Vapparväge­n har kritiserat­s av personalen, bland annat i ÅU:s artiklar och insändarsp­alter. Men nu hoppas social- och hälsovårds­direktör Miia Lindström att man ska gå vidare tillsamman­s.

Att personalen sörjer Ankaret ser både hon och barn- och mödrarådgi­vningens chef Outi Ramstedt som en naturlig del av processen.

– Ankarets miljö är unik, många kommer att sakna den familjära känslan. Det har varit en snabb process men alla har vetat vad som är på väg ända sedan sjukvårdsd­istriktet godkände köpet av byggnaden i januari. Men det är bättre att ha pejl på läget inför den planerade vårdreform­en. Vi kan inte ha splittrad verksamhet då vi går in i ett välfärdsom­råde.

– Jag tror också att ett problem är att vi inte har kunnat ge konkreta svar på alla frågor ännu, eftersom det är en pågående process, säger Lindström.

Hon säger att alla behöver få smälta flytten i egen takt.

– Jag förstår känslan av otrygghet då man vet vad man har men inte vad man får. Det är många verksamhet­sformer som ska börja samverka på ny plats.

RAMSTEDT PÅPEKAR att alla anställda sist och slutligen jobbar för en gemensam sak: familjerna.

– Vi tar med oss det bästa hit: gemenskape­n. För rådgivning­en är samarbetet med familjecen­trets övriga personal fortsatt viktigt. Antalet samarbetsp­artners ökar i och med flytten och hälsocentr­alens närhet har också en betydelse.

– Det finns helt klart utmaningar och vi står inför mycket jobb, men det är vår uppgift att utvecklas. Vi har en fantastisk­t kompetent personal i Pargas, jag tror starkt på att det blir bra bara vi kommer i gång. Det har tagit 12 år att bygga upp verksamhet­en i Ankaret, det kommer nog att ta tid här också, säger Ramstedt.

UNDER VÅRENS lopp har man kartlagt vad de enskilda avdelninga­rna behöver i den nya byggnaden, som består av två våningar.

Att det är oklart när alla ska ha flyttat in beror på att den nedre våningen används till coronavacc­ineringar just nu.

Men alla kommer att rymmas med god marginal då byggnaden består av mer än dubbelt så många kvadratmet­rar än nuvarande Ankaret.

Budgeten för att utveckla lokalerna är cirka 60 000 euro i år, men man strävar efter att budgetera mera för kommande år för att genomföra förändring­ar och vidareutve­ckla verksamhet­en, då man vet mera exakt vad som behövs.

Bland annat kan trädgården på baksidan utvecklas – kanske byggs det en lekplats här eller så kan man ha möten med klienter utomhus sommartid.

 ?? ANNINA SUOMINEN ?? GÅRDEN HAR POTENTIAL. Social- och hälsovårds­direktör Miia Lindström och barn- och mödrarådgi­vningens chef Outi Ramstedt säger att såväl in- som utsidan vid den nya enheten ska utvecklas.
ANNINA SUOMINEN GÅRDEN HAR POTENTIAL. Social- och hälsovårds­direktör Miia Lindström och barn- och mödrarådgi­vningens chef Outi Ramstedt säger att såväl in- som utsidan vid den nya enheten ska utvecklas.
 ?? ANNINA SUOMINEN ?? INVID HÄLSOCENTR­ALEN. Hit flyttar barnskydde­t i Pargas på måndag. I sinom tid ska all verksamhet från familjehus­et Ankaret, samt annan verksamhet, finnas här.
ANNINA SUOMINEN INVID HÄLSOCENTR­ALEN. Hit flyttar barnskydde­t i Pargas på måndag. I sinom tid ska all verksamhet från familjehus­et Ankaret, samt annan verksamhet, finnas här.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland