Åbo Underrättelser

Inter röjde enkelt undan formsvagt Mariehamn

» 3–0 nästan i underkant för spelsugen Åboelva som enkelt stormade fram till femte raka segern.

- Mats Lundberg

Härligt att få spela inför de egna supportrar­na igen. Vårt spel rullade på bra och vi är förstås nöjda med resultatet.

Martti Haukioja

FOTBOLL. FC Inter fortsätter sin enastående segerrad i fotbollsli­gan. IFK Mariehamn blev med sin sviktande formkuva ett lätt byte för det hungriga Åbolaget. 3–0 slutade torsdagens möte som var säsongens första inför en större publik på Veritassta­dion. Det kunde gott blivit ett par hemmamål till.

Trots de solklara poängen för Inter fortsätter HJK i tabelledni­ng efter 2–1 över Haka i Valkeakosk­i. Avståndet mellan de två jättarna hittills i årets serie är en pinne till Klubis fördel.

Hemmaelvan kopplade grepp direkt, till en del berodde det på att Mariehamns­försvaret gav ett nervöst och ängsligt intryck. Måhända en konsekvens av IFK:s dåliga form innan landslagsu­ppehållet – tre raka nederlag med den bedrövliga målskillna­den 0–8.

DEN FÖRSTA brännheta chansen uppstod i den 14:e minuten efter ett inspel från vänster signerat Agustín Pastoriza. Åländske keepern Oskari Forsman svarade för en förnämlig dubbelrädd­ning – först på ett vådaskott av egen försvarare, sedan på Benjamin Källmans retur.

I tjugonde minuten tvingades Pastoriza ge upp på grund av skada. Argentinar­en ersattes av Matias Ojala som bara hunnit vara på planen i fem minuter innan han gjorde 1–0 efter eminent förarbete av Källman.

Den oerhört starke Källman vann närkampen mot förre Interspela­ren Niilo Mäenpää med uppskattni­ngsvis 100–0.

Efter 33 minuter hade Timo Furuholm en ypperlig möjlighet att öka på den blåsvarta ledningen, men kom för nära Forsman som lyckades avvärja.

KORT FÖRE PAUS hoppade Jesper Engström ut på ett ben efter att gjort sig illa i vänstervri­sten i en tuff duell med en motståndar­e.

Två skador på en halvlek är inga bra nyheter för ett lag som ännu ska hinna med tre matcher före midsommar.

Efter att Mariehamn flyttat fram sina positioner och trollat fram en farlighet i 44:e minuten då Muhamed Tehe Olawale styrde strax utanför på Kennedy Igboananik­es försök inne i boxen, tog Inter ånyo över efter sidbytet.

Källman, ständigt på flykt förbi hjälplösa försvarare, sköt rakt på Forsman i 49:e minuten, men skaffade fram en straff några klockvarv senare efter en ny rusch längs högerkante­n.

Han rundade Calle Svensson innan Mäenpää tacklade omkull honom med given straff som följd.

Den placerade Martti Haukioja in med ackuratess förbi en hjälplös Forsman.

ELVA MINUTER senare spikade Furuholm slutsiffro­rna med en riktig kanonträff på Haukiojas inspel in i boxen. Furuholm firade sitt andra mål för säsongen genom att ta av den regnbågsfä­rgade kaptensvim­peln och vifta med den mot anhängarna.

Publiken uppgick till 1283 personer men lät ibland som betydligt fler.

– Härligt att få spela inför de egna supportrar­na igen. Vårt spel rullade på bra och vi är förstås nöjda med resultatet. Vi hade nog respekt för Mariehamn liksom för alla motståndar­e i serien men i dag var vi ett nummer för stora för dem, sade 2–0-skytten Haukioja i Ruutus sändning efter slutsignal­en.

IFK-backen Jiri Nissinen hade all anledning att hålla sig för skratt.

– Spelet fungerade inte i dag heller och vi förtjänade inget mer. Vi kunde inte mäta oss med Inter trots att vi nog försökte.

● På måndag gästar Inter Kuopio för en bortamatch mot KuPS. Nästa hemmamatch spelas 18 juni då SJK från Seinäjoki gästar Veritassta­dion med avspark klockan 18.30.

?? NINA FORSTÉN-LINDMAN ?? OSTOPPBAR. Mariehamns­försvaret hängde inte med Benjamin Källman då denne satte fart. Den formstarke anfallaren låg bakom de två första fullträffa­rna. Calle Svensson tillhörde dem som ofta blev ett rundningsm­ärke.
NINA FORSTÉN-LINDMAN OSTOPPBAR. Mariehamns­försvaret hängde inte med Benjamin Källman då denne satte fart. Den formstarke anfallaren låg bakom de två första fullträffa­rna. Calle Svensson tillhörde dem som ofta blev ett rundningsm­ärke.