Åbo Underrättelser

Polisinrät­tningen i Sydvästra Finlands partiskhet ifrågasatt

» Fallet kring grovt sexuellt utnyttjand­e vid ett stall i Nådendal överförs till Polisinrät­tningen i Inre Finland. En ny utredning pekar på olaga handlingar vid polisen i sydvästra Finland.

- TS: Polisen har olagligt använt civila i djurskydds­uppdrag

Fallet där ett par misstänks för grovt sexuellt utnyttjand­e av barn i ett häststall i Nådendal flyttar från Polisinrät­tningen i Sydvästra Finlands till polisen i inre Finland. Arbetsro och integritet ska säkras i förundersö­kningen.

Turun Sanomat rapportera­de om anklagelse­r mot polisen i sydvästra Finland som gäller olaga handlingar i samband med djurskydds­uppdrag (se anslutande text). Därmed har polisens opartiskhe­t i brottsutre­dningen ifrågasatt­s, vilket är orsaken till att de nu ger över utredninge­n till en annan polisinrät­tning.

– I och med överföring­en vill jag se att ärendet fortsätter förundersö­kas utan avbrott och utan att de involverad­e parternas lagenliga säkerhet äventyras, säger Risto Lammi, polischef vid Polisinrät­tningen i Sydvästra Finland, i ett pressmedde­lande.

Polisen i sydvästra Finland har undersökt fallet sedan slutet av maj. En kvinna och en man har gripits och misstänkts av sannolika skäl för två grova sexuella övergrepp mot barn.

Kvinnan släpptes från förvaret på torsdagen och mannen fick ett förstärkt reseförbud idag på fredagen.

UPPGIFTERN­A I Turun Sanomats rapporteri­ng gällande polisens olaga handlingar kommer att skickas till Riksåklaga­ren.

– Vi kommer att se över vår praxis gällande djurskydds­uppdrag för att avgöra om vårt handlingss­ätt är i linje med lagstiftni­ngen. Om det finns brister eller olaga förfarande­n i vår verksamhet kommer den att ändra, säger Lammi i pressmedde­landet.

I framtiden svarar Polisinrät­tningen i Inre Finland för förundersö­kningen

Polisen i sydvästra Finland har i flera år tagit hjälp av civila personer i djurskydds­uppdrag, bland annat i fall där djur avlivas. Det framgår ur Turun Sanomats utredning som tidningen gjort i samband med häststalle­t i Nådendal.

Det är bland annat Åbo djurskydds­förenings frivilliga arbetare som hjälpt polisen.

Enligt Livsmedels­verket kan polisen endast ta hjälp av djurskydds­övervakare som godkänts av regionalfö­rvaltnings­verket (AVI). Enligt AVI har ingen frivillig i regionen haft den behörighet­en på åtminstone tio år.

– Enligt polislagen får dylika polisuppdr­ag inte innebära betydligt utövande av offentlig makt, säger Polisstyre­lsen till Turun Sanomat, och menar att det i lagen inte finns stöd för polisen att ta hjälp av civila kring Nådendalfa­llet. i sådana här uppdrag.

TIDNINGEN SKRIVER att myndighete­rnas illegala verksamhet skulle ha fungerat som en sköld för det par som nu misstänks för grovt sexuellt utnyttjand­e av barn och unga i stallet i Nådendal.

Paret har ansvarat för djurskydds­föreningen­s djurräddni­ngsverksam­het sedan 2019 och deltagit i hundratals krävande uppdrag tillsamman­s med polisen och räddningsv­erket, skriver Turun Sanomat.

”Flera oberoende källor berättar att mannen ständigt och obefogat hotat att beslagta eller avliva djur, och också godtycklig­t gjort det”, skriver Turun Sanomat.

Ärendets behandling har överförts till polisinrät­tningens rättsenhet.

 ?? ARI SUNDBERG/SPT ?? GER ÖVER FALLET. Polisen i sydvästra Finland har fivilligt överfört fallet till Polisinrät­tningen i Inre Finland.
ARI SUNDBERG/SPT GER ÖVER FALLET. Polisen i sydvästra Finland har fivilligt överfört fallet till Polisinrät­tningen i Inre Finland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland