Åbo Underrättelser

Naturfotog­rafier från Purunpää ställs ut i Söderlångv­ik

» Vuxenstude­rande från Axxell Brusaby har tagit bilderna.

-

Minna Hynninen, Pia Kinnaslamp­i och Juhani Laaksonen har fler gånger under den gångna vintern besökt den totalfreda­de Purunpää-udden. Med sig på resorna hade de sina kameror och jobbade tillsamman­s på den utställnin­g som nu finns i Söderlångv­ik Cafés Purunpää-kabinett. Alla tre är vuxenstude­rande på linjen för naturfotog­rafering i Axxell Brusaby.

Som naturfotog­raf är man beroende av vädret och det kan krävas att ett ställe måste besökas många gånger innan det rätta tillfället infinner sig.

– Jag försöker att på förhand ta reda på vilka saker som kan tänkas påverka slutresult­atet. Jag strävar efter att jag har en plan för hur bilden ska bli då jag ger mig ut. De bästa fotografie­rna tar jag oftast då vädret är dåligt eller då vädret håller på att förändras, berättar Juhani Laaksonen från Pemar i ett pressmedde­lande från Söderlångv­ik gård.

I utställnin­gsbeställn­ingen ingick att lyfta fram Purunpääs bästa sidor och tillika locka åskådaren till att besöka området. På samma gång kan besökare som inte klarar av den rätt så krävande skärgårdst­errängen få en uppfattnin­g om hur varierande området är.

– Purunpää erbjuder någonting för alla. Glasberget med utsikt över Skärgården­s Nationalpa­rk är mångas favorit, en annan vacker plats är Finnviken med det mystiska Coldinu-korset. Enligt mig är det bästa med Purunpää skogens ljus och skuggor, doften av barr och getpors, säger Minna Hynninen i pressmedde­landet.

Att fånga den perfekta bilden med kameran är inte lätt, och det är viktigt att på förhand ha bekantat sig med kamerans teknik.

– Jag fotar gärna i dimma. Sidoljus formar landskapet, medan motljus skapar dramatik i bilden, förklarar Hynninen.

● Vernissage­n går av stapeln i dag i samband med Söderlångv­ik gårds säsongsöpp­ning.

 ?? PRESSBILD ?? NATURFOTOG­RAFER. Pia Kinnaslamp­i, Minna Hynninen och Juhani Laaksonen har skapat utställnin­gen.
PRESSBILD NATURFOTOG­RAFER. Pia Kinnaslamp­i, Minna Hynninen och Juhani Laaksonen har skapat utställnin­gen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland