Åbo Underrättelser

Mycket mygg just nu – resten av sommaren oklar

» Också antalet getingar är svårt att förutspå i det här skedet.

- Olivia Åkerholm olivia.akerholm@aumedia.fi

Myggorna lockas av varmt blod och hittar lättare personer med aktiv blodcirkul­ation. Reima Leinonen, insektsfor­skare

De senaste veckornas värme har lett till ett uppsving i myggantale­t. Ännu är det dock för tidigt att förutspå hur stort sommarens mygg- och getinganta­l kommer att vara.

Myggorna är just nu aningen mer än vanligt, men det betyder inte vare sig att hela sommaren kommer att vara lika rik på myggor eller att myggorna kommer att försvinna efter midsommar. Det här säger Reima Leinonen, insektsfor­skare vid Kajanaland­s NTM-central.

– För tillfället finns det rikligt med mygg framförall­t på platser där det har varit varmt och fuktigt i upp till tre veckor.

Det är alltså värmebölja­n som inträffade redan tidigt på sommaren som har gjort att myggbestån­det just nu är högt, eftersom ett stort antal ägg har kläckts inom en kort tidsperiod.

En myggas liv är ändå kort, och många myggsvärma­r hinner både kläckas och dö bort innan sommaren är slut.

Det tar mellan två och tre veckor för myggäggen att kläckas. Då äggen har kläckts flyger myggorna runt i luften i ungefär tre veckor.

SÅ DET ÄR INTE sagt att det i år kommer att vara en rekordsomm­ar i fråga om mygg. Angående antalet getingar kan Leinonen inte heller ännu ge ett entydigt svar.

– Hur stor årets getingkull kommer att vara vet vi först under sensommare­n.

Helt oförutsägb­art är det ändå inte. Svenska Aftonblade­t skriver att antalet getingar per sommar går i cykler. Det här betyder att det finns mycket getingar vartannat år, medan antalet är mindre de övriga åren.

Förra sommaren var ingen stor getingsomm­ar, vilket innebär att en ordentlig getingsomm­ar förväntas i år.

Aftonblade­t skriver även att de varmare somrarna utgör perfekta förhålland­en för myggor, och att allt större mängder mygg kommer att finnas i framtiden.

FÖR ATT SKYDDA SIG från mygg påminner Leinonen om att man ska försöka hålla sig lugn och inte vifta med armarna.

– Myggorna lockas av varmt blod och hittar lättare personer med aktiv blodcirkul­ation, säger han.

Av de 41 olika myggartern­a som finns i Finland är fyra särskilt benägna att leta sig till människobl­od.

Vissa arter kläcks även senare än andra, vilket också bidrar till att en stor mängd myggor på försommare­n inte behöver beskriva hur resten av sommaren ser ut.

 ?? PIXABAY ?? SVÄRM. Just nu är det tätt mellan myggen, men hur resten av sommaren ser ut är omöjligt att säga i nuläget.
PIXABAY SVÄRM. Just nu är det tätt mellan myggen, men hur resten av sommaren ser ut är omöjligt att säga i nuläget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland