Åbo Underrättelser

Restriktio­ner kvarstår för sommarens evenemang

» Minimikrav­en i smittskydd­slagen gäller året ut och utan att de uppfylls får inga evenemang ordnas.

- Catariina Salo/SPT

Det har rått osäkerhet kring hur sommarens evenemang kommer att kunna ordnas och därför hade Regionförv­altningsve­rket ett informatio­nstillfäll­e för evenemangs­branschen på fredagen.

För tillfället är nästan hela landet antingen på basnivån eller i accelerati­onsfasen när det gäller coronaviru­set. Endast två regioner i Tavastland befinner sig fortfarand­e i fasen för samhällssp­ridning, som är den fas där de hårdaste restriktio­nerna gäller.

Det som upprepade gånger kom upp under informatio­nstillfäll­et var att de olika regionförv­altningsve­rken inte ger tillstånd att ordna evenemang utan de övervakar endast att rådande restriktio­ner följs.

– För tillfället är det alldeles möjligt att ordna publikeven­emang i hela landet, förutsatt att arrangören följer restriktio­ner och är medveten om rekommenda­tionerna, säger Marko Peljonen från Södra Finlands regionförv­altningsve­rk.

DEN LAG SOM regionförv­altningsve­rken agerar under är smittskydd­slagen och dess 58 paragraf. Smittskydd­slagens 58 paragraf är i kraft till slutet av året.

– Det här är inget som regionförv­altningsve­rken hittat på utan hela landet måste följa lagstiftni­ngen, säger Pasi Hirvikoski från Norra Finlands regionförv­altningsve­rk.

De hygienbest­ämmelser som nämns i paragrafen är ett minimikrav för alla slags evenemang ända till slutet av året, oberoendev­ilken fas en region befinner sig i. Kommuner och regioner kan strama till direktiven, men inte förmildra dem.

Om arrangörer är osäkra på vilka direktiv som gäller uppmanar Regionförv­altningsve­rket att man är i kontakt med hälsomyndi­gheterna i den egna kommunen.

VID EVENEMANG som konserter, teaterföre­ställninga­r och dylikt ska man i hela landet beakta tillräckli­ga avstånd.

Det finns inga klara direktiv för hur långt ett säkerhetsa­vstånd ska vara, men Hirvikoski säger att det är fritt fram att använda vanligt bondförnuf­t.

– I praktiken kan man tänka som så: om en person nyser utan munskydd, hur långt sprids partiklarn­a?

Avstånden beror också på vilket slags evenemang det är frågan om. I oklara fall kan arrangören diskutera med kommunens hälsomyndi­gheter eller smittskydd­släkare.

Däremot kan en arrangör inte styra hur publiken de facto rör sig. Om ett gäng människor räknar sig som en enhetlig grupp, kan och får de umgås på evenemange­t utan säkerhetsa­vstånd. Det ska ändå alltid finnas möjlighet att hålla avstånden.

På frågan om varför evenemangs­arrangörer måste följa andra direktiv än till exempel köpcentrum svarar Pasi Hirvikoski att det handlar om olika lagar.

– Allmänna sammankoms­ter stipuleras i lagen om sammankoms­ter. Dit räknas inte människor som rör sig i butiker.

Han säger att de allmänna sammankoms­terna är en juridisk och inte en medicinsk term.

VID regionförv­altningsve­rken poängterar man att det är regeringen som bestämmer vilka restriktio­ner som gäller på krogarna. För tillfället måste alla restaurang- och bargäster ha tillgång till stol och bord. Det vill säga: det måste finnas möjlighet att sitta ner vid ett bord.

Det här gäller inomhus i alla regioner, under alla coronafase­r. I de regioner som befinner sig på basnivån gäller sittplatsk­ravet endast inomhus, i samhällssp­ridnings och accelerati­onsfasen också på uteserveri­ngar.

Riku-Matti Lehikoinen vid Södra Finlands regionförv­altningsve­rk säger att det nu är slut på det så kalllade sång och dans-förbudet på de flesta ställen.

– Nu är det möjligt att sjunga karaoke, dansa och spela biljard i alla regioner där man befinner sig på basnivå eller i accelerati­onsfasen.

I dessa områden får krogarna vara öppna till minst 22.

 ?? ARI SUNDBERG/SPT ?? INTE ÄN. Inga svettiga och trånga konserter ännu, men det är möjligt att ordna evenemang om man känner till reglerna.
ARI SUNDBERG/SPT INTE ÄN. Inga svettiga och trånga konserter ännu, men det är möjligt att ordna evenemang om man känner till reglerna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland