Åbo Underrättelser

SFP nosade på ett fjärde mandat i Åbo

» Fler röster än i valet 2017 innebär att SFP går stärkt ur valet, anser Anna-Karin Tötterman.

- Stefan Holmström 040-500 0873 stefan.holmstrom@aumedia.fi

Svenska folkpartie­t i Åbo gjorde ett bättre kommunalva­l nu än 2017. Rösterna räckte inte till att erövra ett fjärde mandat.

– Det var väldigt nära. Som ordförande är jag ändå nöjd över hur jag lotsat vårt gäng och att det gick så bra då man beaktar omständigh­eterna, säger Anna-Karin Tötterman, ordförande för SFP i Åbo.

SFP i Åbo fick sammanlagt 4 962 röster. Det är 150 mer än i förra valet.

– Det tyder på att väljarna är nöjda med den politik vi har fört.

Frågan om ett fjärde mandat i Åbo blev en nagelbitar­e på valvakan på Skärgårdsb­aren. När förhandsrö­sterna publicerad­es såg läget lovande ut: de som var på väg att väljas var Ulla Achrén, Nicke Wulff, Terhi Vörlund-Wallenius och Vesa Hanski.

SEDAN FÖLJDE en lång kväll med plågsamt långsam rösträknin­g. Senare såg det ut som om SFP:s fjärde mandat skulle gå till Cecilia Achrén, men strax därefter så var Hanski igen före i tabellen. Och så bytte de plats igen, flera gånger.

Få av de som deltog i valvakan ville säga något bestämt om hur de trodde att det skulle gå. Däremot väckte de andra partiernas fram- eller motgångar många frågor.

– Det som jag mest förundrar mig över är att De Gröna backade så här mycket, säger Terhi Vörlund-Wallenius, SFP:s borgmästar­kandidat i Åbo, som satt vid ett fönsterbor­d tillsamman­s med sin man Kaj Wallenius, som också ställde upp i valet.

– Frågan är vart De Grönas röster har försvunnit, undrade Kaj Wallenius.

Vörlund-Wallenius comeback i fullmäktig­e stod säker redan efter förhandsrö­sterna.

NÄR SKÄRGÅRDSB­AREN stängde klockan 23 – enligt gällande coronaregl­er – var läget olidligt spännande. Det hann bli måndag innan det klarnade att det fjärde mandatet gled SFP ur händerna.

– Det är så här det är i politiken, det är spännande, säger Tötterman.

Då det gäller de övriga partierna

Det var väldigt nära. Som ordförande är jag ändå nöjd över hur jag lotsat vårt gäng och att det gick så bra då man beaktar omständigh­eterna.

Anna-Karin Tötterman

ser Tötterman inte riktigt något som direkt överraskad­e henne.

– Det var ganska väntat hur det skulle gå, säger hon.

En större sak än den exakta maktfördel­ningen är det att Åbo nu ska gå in för en modell med borgmästar­e och biträdande borgmästar­e, anser Tötterman.

Förhandlin­garna om ett borgmästar­avtal blir knappast så omvälvande – ”Vi vet var vi har varandra”, säger Tötterman – det stora är att stadens ledning ska ha ett tydligare politiskt mandat med förtroende­valda på nyckelpost­er.

Tötterman anser att SFP med sitt resultat har goda chanser at få inflytande i sådana frågor som är viktiga för partiet.

– Vi hade fina taggade kandidater som lyckades lyfta fram vår politik. Vi fortsätter kämpa.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland