Åbo Underrättelser

Elina Rantanen: En klar förlust för oss

» Gröna backade rejält i Åbo.

- Anja Kuusisto

Efter vår fina framgång för fyra år sedan förstod vi att det kan komma ett bakslag.

Elina Rantanen

De Grönas borgmästar­kandidat och partiets största röstmagnet i Åbo, Elina Rantanen, svävar inte på målet då hon analyserat valresulta­tet.

– Det var ett klart nederlag. Så kan det vara i politiken, det böljar upp och ner. Efter vår fina framgång för fyra år sedan förstod vi att det kan komma ett bakslag, men vi hade nog inte förväntat oss ett så tydligt.

Orsakerna är enligt Rantanen flera:

– Dels gick vi back i andra storstäder också, dels hade vi ingen riksdagsle­damot eller partiledar­e på vår lista, såsom senast. Att Ville Niinistö som EU-parlamenta­riker också kandidader­a verkade vara oklart för en del, i jämförelse med valet 2017 då han var partiledar­en och syntes mycket i rikspoliti­ken.

En valfråga som De Gröna synligt lyft fram är spårvägstr­afiken i Åbo. Kan ert stöd för spårväg också ha fått er att tappa väljare?

– Vi har inte analyserat valet så i detalj ännu, men det är inte omöjligt att det skulle ha inverkat. Det kan förklara en del av förlusten, men förklarar inte lika mycket som de två andra faktorer jag nämnde. Är du fortfarand­e en borgmästar­kandidat?

– Det enda demokratis­ka är att det största partiet först förhandlar om borgmästar­posten och -avtalet. Men biträdande borgmästar­e är sedan en annan sak.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland