Åbo Underrättelser

Sainio: ”Resultatet var en total chock”

» Sainio, kriminalko­mmissarie vid polisen i Pargas, blev röstmagnet för Samlingspa­rtiet.

- Olivia Åkerholm olivia.akerholm@aumedia.fi

Maria Sainio, hittills mest känd som kriminalko­mmissarie vid polisen i Pargas, är från och med i söndags även Samlingspa­rtiets röstmagnet i kommunalva­let i Pargas.

“En total chock” är orden som Sainio beskriver söndagens valresulta­t med. Med 143 röster var Sainio den kandidat som fick det fjärde högsta jämförelse­talet inom Pargas valkrets. Hon fick dessutom flest röster bland Samlingspa­rtiets kandidater i kommunen.

– Jag hade verkligen inte förväntat mig det här resultatet. Jag har ingen tidigare politisk erfarenhet, och det här var första gången jag ställde upp i ett val, säger hon.

BESLUTET ATT överhuvudt­aget ställa upp i valet var ingen självklarh­et för Sainio. Hon berättar att hon redan som ung hade bestämt mig för att aldrig ge sig in i politiken.

– Jag övervägde mitt besult länge efter att Eva Bergman, ordförande för Samlingspa­rtiet i Pargas, först kontaktade mig och föreslog en kandidatur. Slutligen bestämde jag mig för att ge det ett försök.

Vad tror du att orsaken till framgången är?

– Att jag jobbar som kriminalko­mmissarie för polisen i Pargas och därför har haft relativt stor synlighet i media är säkert en del av orsaken. Dessutom kanske invånarna i Pargas vill ha lite förändring och nya ansikten i kommunfull­mäktige.

– Men å andra sidan kanske inte, ifall man tar SFP:s fortsatta dominans i beaktande, skrattar hon.

ATT SÄRSKILJA arbetet som polis från rollen som politiker är något som Sainio kommer att satsa hårt på.

– De två delarna har inget med varandra att göra. Jag kommer att sköta bägge arbetena skiljt för sig.

Hon hoppas att hon kommer att ha tid för båda två, men eftersom hon är ny inom politiken vet hon inte exakt vad som väntar eller hur det kommer att gå.

Jag ger mig in i den här nya världen med ett barns nyfikenhet. Jag är ödmjuk och tacksam och hoppas att jag kan tillfredss­tälla mina väljare.

– Jag ger mig in i den här nya världen med ett barns nyfikenhet. Jag är ödmjuk och tacksam och hoppas att jag kan tillfredss­tälla mina väljare.

Vilken fråga vill du framförall­t driva inom fullmäktig­e?

– Definitivt frågor som berör barn och unga. Även tvåspråkig­het och sociala frågor står mig nära hjärtat, men barn och unga kommer att vara min högsta prioritet.

 ?? KIM LUND ?? NY RESA. Maria Sainio inleder sin politiska resa i Pargas kommunfull­mäktige.
KIM LUND NY RESA. Maria Sainio inleder sin politiska resa i Pargas kommunfull­mäktige.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland